Eindelijk elektriciteit!
Blijf op de hoogte en volg Elianne
13 November 2007 | Kameroen, Yaoundé
Sinds vandaag is er eindelijk stroom na 2 weken zonder gezeten te hebben! Praise the Lord! Dank jullie wel voor al jullie lieve berichtjes. Ik vind dat erg leuk om te lezen allemaal dus blijf zo doorgaan! Ik heb heel wat leesvoer voor jullie.
WERK
Nou de afgelopen 2 weken was het erg rustig op het werk. Er was geen stroom dus ja de computers konden niet gebruikt worden. Er is wel een generator die soms een uurtje aan gaat. Dan komt iedereen meteen naar het kantoor om zijn telefoon op te laden. Ik werk op het registrariat. Ik heb 2 collega's. Meneer Ondoua en Angele (en zij is zwanger en in februari uitgerekend). Ik werk van maandag t/m donderdag van 7.30 - 12.30 uur. Dan hebben we pauze van 12.30 - 13.30 uur en dan weer tot 16.30 uur. Vrijdag werk ik van 07:30 - 13:30 uur zonder pauze! Dan heb ik toch een honger! Er komen steeds studenten met formulieren voor lessen die ze willen volgen. Die moet ik dan in mappen stoppen als er een stempel opstaat en handtekening. Ze komen ook formulieren vragen die ik dan geef.
KERK
Ik ga hier 4x per week naar de kerk. Dinsdag, vrijdag (sabbatopening) en zaterag (dienst en sabbatsluiting). Toen ik zei dat ik in NL maar 1x per week naar de kerk ga vonden ze dat maar weinig. De kerk is verplicht voor de studenten van de universiteit. Je kan niet zomaar op je kamer blijven als je geen zin hebt. Voordat de studenten de kerk in gaan krijgt iedereen een kaart waar ze hun naam, datum en handtekening moeten invullen. Na de dienst moeten ze dat weer inleveren en zo wordt er dus gecontroleerd of je wel bent geweest. Als je de kerk binnen komt zijn er 2 mannen die je een plaats toewijzen waar je MOET gaan zitten. Ik zit altijd achterin met Christian die vertaald voor me. De preek gebeurt door een student (theologie) of door iemand die op de universiteit werkt. Er is ook een koor die elke sabbat zingt. Er wordt hier heel mooi gezongen! Er wordt ook veel solo gezongen. Soms is de kerkdienst in het donker dat is meestal als de generator het niet doet en er geen stroom is.
KIPPENSLACHTERIJ
Ik zat op me kamer toen ik een kip hoorde kakelen de hele tijd. Dus ik keek door het raam naar buiten. Had me buurjongen een kip gevangen (die lopen overal rond op de campus) en hij was bezig haar de nek om te draaien en te killen met een mes! Ik keek maar snel de andere kant op. Ik hoef (voorlopig) geen kip (meer)!
ETEN
Ik eet hier 3x per dag in het 'restaurant'. Het restaurant heeft 3 tafeltjes en is alleen voor personeel. Ik eet macaroni, spaghetti, gebakken banaan, rijst, heel veel sinaasappels, avocado, papaya, stamppot en stokbrood. Ook heel veel bruine bonen. Als avondeten eet ik ook wel eens oliebollen met bruine bonen en een beker pap. Wat een combinatie he. Maar ja ik lus het wel. Ze eten hier geen vlees alleen vis. Dat vind ik niet zo lekker dus eet ik gewoon zonder vis. Ik eet meestal met Christian tussen de middag en 's avonds. Soms eten we van 1 bord. De afgelopen 2 weken aten we in het donker omdat er geen stroom was.
WEER
Meestal schijnt de zon en is het warm. 's Avonds zijn er heel vaak flitsen. Er is ook wel eens onweer enregen. Dan regent het heeel erg hard en lang en onweer is ook heel hard! Soms is het wel een beetje koud maar dan doe ik gewoon een vest aan.
ELEKTRICITEIT
Sinds ik hier kwam was er geen elektriciteit en water. Dat is heel vaak zo. 's Avonds is het dus echt pikdonker. Maar ik kan wel elke avond naar de sterren kijken. Er zijn wel huizen die generators hebben. Ik had 's avonds altijd een kaars aan op me kamer. Ik heb emmers die k vul met water en zo was ik me. Maar gelukkig als ik de kraan open komt er eindelijk weer water uit! Joehoe.
KAMER
Ik heb een kamer in het gasthuis. Het is niet zo groot. Een bed, kast, bureau en badkamertje. Naast mij woont een gezin met 2 jochies. Die ene kletst de hele tijd en ik versta maar de helft. Ze zijn 3 jaar ofzo. Dan zijn er nog 2 jongens van een jaar of 15 en er woont nog een gezin naast me met 1 jochie (Michel) die is 2 en heel lief.
MENSEN
De mensen zijn hier heel aardig en belangstellend. Iedereen groet elkaar en vraagt hoe het met je gaat. Ik probeer elke keer een praatje in het Frans te maken om te oefenen. Ik heb veel mensen ontmoet waarvan 1 van de ouders is overleden of allebei. De mensen worden hier niet zo oud. De meeste mensen hebben veel broers en zussen en ze trouwen hier vroeg en krijgen ook vroeg kinderen. Ik ben trouwens niet de enige blanke hier op de universiteit. Brian komt Amerika en geeft hier voor het 2e jaar Engels en computerles. Hij spreekt Frans met een Amerikaans accent heel grappig. Iedereen geeft elkaar een hand als begroeting. Ik ga veel om met Christian. Hij is student theologie en werkt ook op kantoor. Ik mag hem heel erg!
NEDERLANDS
Het enige wat me aan NL doet herinneren is dat ik soms studenten zie met t-shirts uit NL. Iedereen koopt kleren op de markt en dus ook kleren uit NL haha. Is grappig om te zien. Zag een jongen met een radio 538 t-shirt.
DORP
Ik ben 1x naar het dorp geweest om eten te halen voor vrijdagavond en zaterdagavond (want dan koken ze niet). Christian nam me mee. Toen ik me teenslippers aan deed om te gaan vroeg Christian 'ga je zo?' Ik zei 'ja waarom niet?' We liepen de campus uit en hij zei 'nu moeten we wachten op een moter'. Dus ik 'huh een moter?' Hij 'ja hoe wou je anders lopend?' Ik 'ligt eraan hoe ver het is'. Het was ongeveer 2 km zei hij. Ik zei 'nou dan gaan we wel op de moter.' Wist ik veel. Nou dus ik achterop bij een jongen op weg naar het dorp. Lekker onderweg allemaal stof in me ogen. Me ogen deden meteen pijn (heb lenzen). Onderweg en in het dorp keek iedereen me aan. Het dorpje zag er niet uit. Echt grijs en grauw en overal regenplassen en modder. Ik had stokbrood met pasta gekocht en koekjes.
GYMNASTIEK/TIJD
Afgelopen zondag deed ik mee met gymnastieken. Het zou om 06:00 uur beginnen. Ik wist ongeveer waar het was dus ik als Nederlander natuurlijk op tijd erheen. Nou ik was de eerste! Er was natuurlijk nog helemaal niemand. Iedereen komt standaard te laat. Dus heb ik buiten gewacht. Er waren al jongens aan het basketballen. Echt vroeg! Het gymnastieken begon denk iets van 20 of 30 minuten later. Het was wel leuk alleen ben ik het niet gewend en de volgende dag had ik toch een spierpijn in me kuiten. Ik heb er nu nog last van!
Trouwens als ik pauze heb op me werk dan is de officiele tijd om weer te beginnen 13.30 uur. Nou de eerste keren kwam ik weer op kantoor was er nog helemaal niemand. Kwamen me collega's pas om 14:00 uur binnen of nog later. Christian zei ja niemand is er weer om 13.30 uur. Iedereen komt om 14:00 uur of later. Meneer Ondoua komt 's ochtends altijd rond een uur of 9 binnen! Dus te laat komen is gelukkig geen probleem!
Nou dat was het zo'n beetje. Heb nog veel meer te vertellen maar straks gaan we denk ik. Ik ben nu op kantoor. Het is nu 21:10 uur.
13 November 2007 - 20:17
Ronald ( 1C;) ):
Leuk om het te lezen joh:) En je hebt dezelfde tijd als hier want hier is het nu kwart over en heb het in vijf minuten gelezen! Echt super wat je doet daar, zit er zelf ook voer na te denken, alleen 4 keer naar de kerk gaat er echt niet inzitten voor mij denk ik :P Veel succes nog daar :) Groetjes Ronald -
13 November 2007 - 20:45
Ewell:
hey meid!!! wat cool om je verhalen te lezen. ik wens je heel veel succes!!
p.s onze zoon Zen Juliana is geboren op 9-11 !!! -
13 November 2007 - 21:03
Tineke:
Hoi Elianne, met plezier je verhaal gelezen. Wat een avontuur is het!
Dit is een ervaring in je leven waar je lang en veel aan zult denken als je weer in dit kikkerlandje bent.
Geniet ervan ook al moet je gewoon werken hè.
Groetjes Tineke -
13 November 2007 - 21:05
Norbert:
Hey Elianne,
Wat mooi om weer van je te horen. :)
Gisteren mijn verjaardag gevierd trouwens. Was een mooie/leuke dag.
Wat interessant zeg om te lezen over de kerkdiensten en je werkzaamheden binnen de universiteit.
Je rijtje van voedsel klinkt me niet verkeerd in de oren. Alleen veel bruine bonen is denk ik niet zo goed (voor mij) ;)
Staat goed die vlechtjes.
Liefs,
Norbert -
14 November 2007 - 06:48
Nora:
Echt te gek dat we weer wat van je horen.
En zo te lezen heb je het wel naar je zin. Leuke foto´s hoor,zo krijgen we wel een indruk. Lijkt wel veel minder `luxe`dan in Ghana.
Die vlechtjes staan je inderdaad heel leuk.Het is maar goed dat Wendy daar niet is met al die spinnen, vooral die zwangere.....
Lekker hoor,die papaya.
Hoe oud is Christian eigenlijk... ja, ik weet het, dat is nu typisch een vraag van een moeder.....
Ik hoop dat je mijn pakje gauw zal krijgen.
Nou Elianne, een te gekke tijd, hou van je, en tot de volgende mail.
Liefs van je mere(met accent grave)XXXX -
14 November 2007 - 07:42
Leuk van je te horen!!!
Jamila -
14 November 2007 - 11:45
Papi:
Nou...goede vraag van je mam, hoe oud is Christian eigenlijk?...ik word jaloers...haha. Ik zie dat je van het daar houdt, geweldig. Prends bien soin de toi ok. Bisou
14 November 2007 - 14:33
Mariette Oostveen:
Ha Elinanne,
leuk om te zien hoe het met je gaat en dat je je al aardig ingeburgerd hebt. Het Frans spreken lijkt me niet altijd makkelijk maar het is goed dat je daar haast niet anders kan dan met enkelen engels spreken. Dan leer je het het snelst. Succes met alles en vooral met je behelpen als alles weer eens uitvalt.
liefs
Mariette Oostveen -
14 November 2007 - 14:54
Nell:
Hoi Elianne!
Wel weer lekker dat er weer stroom is joh. Zo te lezen gaat het allemaal goed lukken met jou daar. Die spinnen ala, maar die bruine bonen (heb ik een "jeugdtrauma" van..) Leuke foto's ook. Ik ga het er weer uitbegreid met Nora over hebben als we in de nachtdienst zitten. Groetjes, Nell -
14 November 2007 - 15:06
MIRNAAAAAAAAAA:
Wat kun jij leuk schrijven,Elianne.
Zo beleef je het helemaal mee. Weet je als je de neiging hebt om die zwangere spin een klap op ze kop te geven dan moet je je wel 100x bedenken want dan komen er honderden kleine spinnetjes uit en ben je nog verder van huis.Morgen ga ik met je moeder uit eten, gezellig he maarre dat worden beslist geen bruine bonen of oliebollen, dat begrijp je. We zittten hier echt in de herfst maar ik ga trouw op op mijn fietsie heen en weer. Ik heb nu een lekke achterband (bale) maar ik laat hem gewoon maken. (RUUD)Wat ik me af vroeg rijden ze daar links? Wat waardeer je die elektriciteit weer he, als je zo lang zonder hebt moeten stellen. Zie je dat alles niet zo van zelf sprekend is. Elianne ga zo door met je verhalen dan zitte wij in gedachten ook even op de campus enne vertel eens wat meer over die leuke amerikaan!!!? groeten MIRNAAAAAAAAAA -
14 November 2007 - 15:22
Yiva:
Hey Eel,
Leuk joh om die verhalen van je te lezen. Ook erg leuk dat je er foto's bij heb gezet! Wat een vieze grote spinnen zeg jaghhh. Maar die zonsondergang foto is echt een droomplaatje, echt prachtig zeg.
Ik ben blij te horen dat je het daar naar je zin hebt!
En wat een prachtig gebaar van God dat je in een hotel vlakbij je kerk was. God is altijd bij je, ik bid dat Hij jou beschermd.
Heel veel van Gods liefde en zegen!
XxX Yiv -
14 November 2007 - 16:36
Michelle (sph):
Hey Elianne,
Leuk om te lezen dat je toch een jaar er tussenuit ben gegaan! echt gaaf. wat leuk om die foto's te zien, echt armoedig zeg en dikke spinnen brrr. veel plezier daar nog!
Groetjes je oudklasgenoot:P Michelle -
14 November 2007 - 17:20
Zusje:
Heeej Eli,
echt super dat je stroom nu heb!
en echt geweldig om fotos te zien, die vlechtjes staan je dus echt super, veel leuker dan toen in ghana. Leuk ook al die buurtkindjes. Dan leer je wel het beste frans, kijk maar naar mr. v. Bokhoven ;)
Christian lijkt me een leuke en aardige jongen. Gelukkig heb je iemand waar mee je het goed kan vinden!
Hier is het echt super koud, vooral vanochtend op de fiets naar het station. Me ski-jas komt goed van pas. Dat zal jij dus echt niet nodig hebben ;)
Het is wel stil zo zonder jou hor, maar gelukkig hebben we goed contact zodat we op de hoogte zijn hoe het met je gaat!!!
Nou ben blij dat ik die spinnen niet gezien heb, en zoals mirnaaaa als zei, je bedenkt je wel 100x voordat je die dood slaat ;)
skattie, i love you!
xxx
je zusje. -
14 November 2007 - 18:52
Je Zwager ;):
Heeeeey eli :D:D
Leuk om wat van je te lezen. Ziet er idd naar uit dat je het helemaal naar je zin hebt daar;) Alleen die spinnen lijkt me echt niets hoor! Heel veel plezier daar en laat snel weer wat van je horen.
xxx
ps. bevalt je wel zeker, niemand die zit te zeuren dat je te laat bent :P -
15 November 2007 - 07:41
Hilda:
Hoi hoi Elianne
Je hebt zo al een hoop mee gemaakt zeg....Die spinnen nou ja hier zet je ze naar buiten maar dat heeft daar geen zin denk ik.Verder leuke foto's,Voel me zo betrokken bij je avontuur.Leuk hoor,kijk al weer uit naar je volgende verhaal.
Groetjes Hilda
17 November 2007 - 11:07
Eva:
Hoi eliane,
leuk om jou berichten te lezen. het klinkt allemaal heel anders dan hier grappig! Maar bedankt voor je tip van de foto's(volgens mij doen we toch iets anders maar goed)
Eva -
19 November 2007 - 15:49
Jan Jantien:
Hoi Elianne.
Wat fijn dat je al aardig begint te wennen daar, ik heb er respect voor hoor.
Als ik al je verhalen lees is het wel een bijzondere ervaring allemaal, die straks niemand je meer kan afnemen.
Met het verhaal over die kip voelde ik effe m`n buik hoor brrr... zielig, ik heb toch wel iets meer met spinnen ha ha.
We vinden het heel leuk je verhalen te lezen hoor, ga zo door! Veel plezier en je haar zit heel leuk.
groetjes jan jantien