Geen stroom
Door: Elianne
Blijf op de hoogte en volg Elianne
04 December 2007 | Kameroen, Yaoundé
HIV test
Afgelopen vrijdag kon iedereen zich (gratis) laten testen op HIV in de kerk. Dit gebeurt elke 3 maanden. Het lijkt op een zwangerschap test. Je prikt met je vinger op dat ding zodat er bloed is en 20 minuten later weet je de uitslag. Ik heb zo'n test niet gedaan maar volgende keer ga ik het wel doen. Er zijn ook mensen die de test doen en vervolgens nooit de uitslag komen ophalen.
Naar de gevangenis
Afgelopen vrijdag kreeg ik post. Jawel! Het was een uitnodiging om a.s. zaterdag (8 dec) naar de gevangenis te gaan (500 meter verderop) om te evangeliseren en spulletjes te brengen voor de gevangen. Lijkt me erg interessant!
Heilig Avondmaal
Afgelopen zaterdag ben ik 3x naar de kerk geweest. Ik wist dat we Heilig Avondmaal gingen vieren. 's Ochtends tijdens de dienst dacht ik nou wanneer gaan we dan het Heilig Avondmaal vieren? Er was niks wat er op wees. Wat bleek nou het Heilig Avondmaal was apart om 15.30 uur. Wist ik veel! Ik was een half uur te laat! Het Heilig Avondmaal verschilt bijna niet zoals wij het ook altijd doen. Eerst voeten wassen, stukje brood eten en een ienemienie bekertje met drinken. Even kort samengevat natuurlijk! Om 18:00 uur was er sabbatsluiting en dan was zowat meteen aansluitend. Ik had daar niet echt zin in maar Christian en ik gingen toch.
Trouwens na de ochtenddienst moest Christian even in de kerk blijven met de jeugd want er werd iets verteld. Ik ging er bij zitten (OM OP CHRISRIAN TE WACHTEN). Toen dacht Oliver (de jeugdleider) meteen dat ik er ook bij wou en hij vroeg zelfs of ik a.s. zaterdag wil preken. Ik zei geen ja en geen nee. Ik zie dat helemaal niet zitten! Na ja ik ga het wel doen maar dit is echt niks voor mij!
Gymnastiek
Afgelopen zondag ging ik weer gymnastieken. Aan het einde moesten we elkaar masseren. 1 meisje deed dat bij mij en ik dacht even dat ik terug was in Turkije waar ik ook een massage kreeg. Dat was pijnlijk! Dat meisje deed het ook net zo hard! Auw!
Kleding wassen
Na het gymnastieken was het weer kleding wassen tijd. Ik vind dat echt niet leuk omdat ik het tijdverspilling vind en ik krijg er blaren van op me vingers. Ik ben echt de hele ochtend bezig geweest maar ja ik had ook een beetje veel om te wassen.
Naar de markt
Ik ben zondag met Christian naar de markt geweest. Ik wou namelijk een ananas kopen maar helaas is het het seizoen er niet voor. Ik dacht dat er maar 1 straat met winkels was in het dorp maar erachter als je een zijstraatje in gaat vind je de markt! Wow ik zag heeel veel (teen)slippers! Ook vlees. Gewoon open en bloot met de vliegen eraan! Jachie. Ik zag ook iets zwarts. Bleek dat vis te zijn. Iel aan mij niet besteed. Ik heb ook even een nagelschaartje gekocht (met een vijl, nagelknipper en bokkenpootje er meteen bij). Het grappige was toen Christian vroeg hoeveel het kostte zei dat meisje 600 CFA en een man die er ook bij hoorde zei zoiets als 600 CFA? Nee joh 300 CFA! Haha gingen ze tegen elkaar afdingen. Uiteindelijk heb ik er 500 CFA voor betaald. 655 CFA = 1 euro.
Het is hier niet echt een gewoonte om af te dingen. De producten hier hebben al een vaste prijs. Ik zie ook wel eens prijskaartjes bij sommige dingen. Ik heb ook nog kauwgom gekocht maar ja de kauwgom is hier helaas niet als Sportlife. Na 15x kauwen is de smaak weg en de kauwgom is dan hard. Christian zegt dat ik wel betere kauwgom kan kopen in Yaounde of Douala. Dat is het standaard antwoord wat ik krijg als ik iets van kwaliteit wil kopen. Verder heb ik ook nog koekjes met ananas smaak gekocht. Die zijn lekker!
Stalker
Ik zal weer wat vertellen over me stalker. Die stond me al op te wachten toen ik terug van de markt kwam. Dit keer met een zak sinaasappels en 2 papaya's. Echt veel gewoon. Hij belde me gisteravond nog en hij houdt van me! Christian zei dat hij er een beetje moe van werd! Vervelend is dat me stalker steeds met een ander nummer belt zodat ik nooit weet wie me belt.
Water
Zondag was me water op. Er kwam ook geen water uit de kraan. Ik had water nodig om me wc door te spoelen en om me te wassen voor de volgende dag. Dus ik ging gewapend met me 2 grote emmers op weg naar de waterput. Eerst ging ik even langs Raoul om me telefoon te geven want hij wist wel een plek om hem op te laden. Hij was met een vriend en toen gingen ze me helpen voor het water. We kwamen langs een andere slaapzaal en er kwam net een jongen aangelopen met 2 emmers water! Dus wat zegt Raoul tegen hem: Heej vul deze emmers met water voor Eliann. Ik vond dat echt erg haha. Had hij helemaal water gehaald en dan moest hij het aan mij geven. Hij deed het ook nog! Me emmers waren nog niet vol of daar kwam weer een jongen aangelopen met een emmer water die hij ook moest legen in mijn emmers. Haha echt erg. Raoul en zijn vriend brachten de emmers naar mijn kamer. Erg aardig! Voor mij echt te zwaar!
Cultuurshock!
Me buren hadden zondag een cultuurshock van mij!
Ik was me van geen kwaad bewust. Ik was lekker me kleding aan het wassen (na ja lekker ik vind het tijdverspilling en krijg er blaren van) en dus ook me ondergoed (strings en onderbroeken) die ik ook gewoon aan de waslijn hang. De waslijn is recht tegenover me buren.
Er kwam wel 5 sec. in me op.... heej wat raar ik zie nooit ondergoed van de buren aan de waslijn hangen... lijkt wel of ze geen ondergoed dragen...
Gisteren zei Christian dus dat iemand tegen hem gezegd had dat ik een gevangene van meneer Issa (mijn buurman) had gemaakt. Wat bleek nou meneer Issa is zondag de hele dag zijn huis niet uitgeweest omdat mijn ondergoed aan de waslijn hing. Als hij zijn huis uit loopt is dat wat hij ziet: de waslijn (met o.a. mijn ondergoed eraan). Meneer Issa komt uit Noord-Kameroen en daar zijn ze er heel gevoelig voor (bijgeloof zal ik het maar even noemen). Ze geloven dat als ik dus mijn ondergoed aan de waslijn hang ik meneer Issa wil versieren zeg maar... of wil afpakken van zijn vrouw. Dus daarom is meneer Issa de hele zondag binnen gebleven en zijn vrouw was ook kwaad zei Christian. Haha en ik was me van geen kwaad bewust. Toen Christian dit vertelde kwam ik niet meer bij van het lachen. Ik vond het echt zoooo grappig. Hij zei dat hij zelf ook een shock had toen hij mijn ondergoed aan de waslijn zag. Dat doet dus niemand hier in Kameroen omdat dat prive is. Terwijl het niet de eerste keer is dat ik me ondergoed aan de waslijn had hangen. Ze zullen het ook nooit direct tegen mij zeggen dat dat echt niet kan.
Ze zeggen het tegen die en die en dan komt het terecht bij Christian die het wel tegen me kan vertellen omdat we zo close met elkaar om gaan.
Trouwens ik hoef vanaf nu aan niet meer zelf te wassen. Ik kan me was aan iemand geven die het elke week voor me wast en dan betaal ik maar 4,50 per maand. Me ondergoed moet ik natuurlijk wel zelf wassen.
04 December 2007 - 11:42
Marlonnetje:
Hallo Eel!
Jammer dat de stroom er weer af ligt. Weer een heel leuk verhaal om te lezen! Wel lullig van dat water. Heel zielig voor die mensen die zo ver gelopen hebben....
Hahahaha dat ondergoed, lag bijna onder me stoel van het lachen :P
Nou morgen bij ons Sinterklaas, zal wel raar zijn voor jou en een warme kerst straks.
kuzzzz -
04 December 2007 - 12:11
Joyce:
Heej Eel,
Het zit niet mee met de stroom zeg. Gelukkig heb je nog wel een leuk verhaal geschreven.
Ik vroeg me af of je veel Frans spreekt daar (op je werk). Zie je al vooruitgang?
En heb je nog leuke foto's?
Kus Joyce -
04 December 2007 - 12:47
Je Zusje:
Heeej Eli,,
ben nu ff op school en zag dat je een bericht had gestuurddd
hahahahah vet grappig van die ondergoed!!!! Alsof je je buurman daar mee wil versieren! in nederland doe je dat toch heel anders ;)
zaterdag hebben we sinterklaas gevierd met de jeugd van emmen, bij sandra en alex thuis, was erg gezellig! en natuurlijk veel snoep en pepernoten gegeten. Er waren hele leuke suprises gemaakt!
Morgen afrijden duim maar voor me!
Heb je al een fiets? of zijn ze echt zo duur als dat je eerst zei?
nou ik moet weer naar benee want ik moet nu de les weer volgen, benen verbinden enzo ;)
ik had trouwens een toets vet goed gemaakt, over wondzorg, je kon 51 punten halen en ik had 45,5!!!
super hea!!!
nou schattie tot de volgende keeeeeer !!!!!
LOVE YOU!!!
xxx
je zusje. -
04 December 2007 - 13:04
Tineke:
Hoi Elianne, waarom denk jij dat ik een wasdroger heb? hahahahahaha
Het hangt van de buurman af he?
Wel leuk dit soort cultuur verschillen.
Het is zeker niet saai als ik dit zo lees.
Groetjes Tineke -
04 December 2007 - 14:10
Ruben:
Hey Elianne,
Zo jij maakt even veel mee! Ik zit al te zeuren dat we 3uur stroom uitval hebben hier, mag dus nog wel een klein beetje van geluk spreken als ik zo jou verhalen hoor.. En tjah water problemen hebben we hier ook wel maar meer in de richting van overstromingen...
En jah over het ondergoed.. schitterend verhaal! echt leuk haha, dan merk je goed dat je echt niet in Nederland bent;)
Nou succes met alles nog
En Gods zegen
Ruben -
04 December 2007 - 14:17
Wim:
Hi Elianne,
Ik volg al jouw berichtjes en nu ook maar eens een commentaar van mij.
Tot in de jaren 60 kon je in Nederland een bekeuring krijgen als je damesondergoed zichtbaar had opgehangen.
Mijn Turkse en Marokaanse collega's vonden het nog steeds ongepast; het is iets privé's. -
04 December 2007 - 16:45
Rosa En Fam.:
Hoi Elianne,
Dat was wel heel grappig van dat verhaal van je ondergoed, ja, zo zal ieder land wel z'n eigen dingen hebben.Morgen weer werken en dan gaan we een beetje Sinterklaas vieren met lekkere warme chocomel en andere lekkerneijen. Dat is inderdaad voor jou wel vreemd zo ver weg.Maar je maakt daar weer andere vele aparte dingen mee, dat kan niemand jou afnemen! Lekker dat je die was uit handen geeft, ik geef je groot geleik..
Lieve groetjes van ons allen. -
04 December 2007 - 17:21
Nora:
Blauw van het lachen, hoor Elianne, van je strings.Lag net als Marlon bijna onder "me" stoel.Nou in ieder geval wel lekker dat je je was nu niet meer zelf hoef te doen. Gewoon een extra fooi geven.Maar waar ga je nu je ondergoed hangen want anders zit die arme meneer Issa elke zondag binnen...
Sinterklaas op de Zandstee gevierd, heb een boedhabeeld gehad. Nou ja, het Boedhisme schijnt voor vrede en verdraagzaamheid te staan dus dat is alleen maar positief. Kan Christian niet gewoon zeggen tegen je stalker dat hij met je "getrouwd" is, dan taait je stalker wel af.
Het komende weekend de kerstspullen maar eens tevoorschijn halen. Zin in....ook.
Hebben ze dat in Kameroen ook, dat het in de kerstsfeer gebracht wordt?
Nou, Elianne, supergenoten van je verhaal.
Veel liefs van je moeder.
XXXXXXXXXXXXXXXXX
04 December 2007 - 20:05
Norbert:
Hoi Elianne,
Leuk bericht zeg om te lezen.
Succes in de gevangenis. Lijkt me een bijzondere ervaring worden.
Masseren bij gymnastiek; dat is ook iets nieuws. ;)
Leuk verhaal van je water. Scheelt je weer energie. ;)
Veel plezier/succes daar in Kameroen (met Christian samen).
Groetjes! -
04 December 2007 - 20:18
Anja:
hai elianne , echt weer leuk om te lezen je verhaal. Ik denk dat je nog wel meer cultuurverschillen tegen zal komen,als je er langer blijft.
wel heel grappig,het waslijn verhaal.
Verkopen ze op de markt ook groenten lijkt er ook maar iets op de markt op dat van ons,?? Gaan de kinderen ook naar school??
Groetjes anja. -
04 December 2007 - 20:29
Joris:
hey ELIANNE
leuke verhalen allemaal hoor.
ik hoop dat je het daar leuk hebt, zo te horen wel:P
hier gaat t ook allemaal goed, morgen is t al weer 5 december. we moeten dit jaar op school een profiel gaan kiezen en we gaan binnenkort naar de hoge school in rotterdam.
nou ik hoop dat je daar nog veel plezier hebt:)
groetjes je neef JORIS -
05 December 2007 - 13:15
MIRNAAAAAAAAAA:
Ha die Elianne. Gisteravond reed ik zo op mijn fietsie naar Noorderhaven en dacht waarover zal ik die eli deze keer eens iets berichten. Het Weer!! Nou ik kan je vertellen dat de wieken van de windmolens zowat van die palen afwaaide. Je moet je maar niet bedenken wat er allemaal kan gebeuren als die bladen er af gerukt worden en door de lucht heen waaien.Zo gezegd het zijn hier de donkere dagen voor kerst. Ik kon er wel van genieten want ik had de wind mee. Het beroerde is dat je altijd weer terug moet en ik de wind dus vanmorgen zwaar tegen had en de rit me 1 en half uur kostte. Het lekkere is dat je dan tevreden je bed in stapt je eigen een schouderklopje geeft en denkt;"dat je heb je toch maar weer mooi gedaan Mirna. Ja, als een ander je niet complimenteert moet je het zelf maar doen. niet waar? Vanavond is het 5 december en Sinterklaas avond. Daar hoor ik jou helemaal niet over, terwijl de mensen hier rijment en dichtent door het leven gaan. Heel gezellig. Maar als je daar in Cameroen over Sinterklas met zijn Pieten zou beginnen, zouden de mensen je raar aankijken en denken die heeft ze niet allemaal op een rijtje. Een man met een mijter en rooie omslagdoek met blanke mensen die zich zwart hebben gemaakt en s'nachts wat in je schoen doen. Niet te volgen. Wat maak jij weer heerlijk veel mee en het leuke is, je ziet het ook. Het doet mij denken aan mijn gereis in mijn twintiger jaren. Het gevoel van de wereld staat voor mij open en alles wat er gebeurt is een belevenis op zich. Zoals je weet ging ik met een vriendin de wereld rond (4 jaar lang).Elke dag is anders en ik maakte me nergens druk over, letterlijk alles was een avontuur. Zelfs als we een lekke band hadden, maalde we daar niet over en maakte we die, vaak onder het toeziende oog van tientallen mensen die ons bezig zagen. Voor hen was dat dan ook weer even een breek voor hun dagelijkse beslommeringen. Hoe anders beleef ik dat nu. Een lekke band vreselijk, waardeloos, vooral als het om je achterwiel gaat! Ons enige probleem was toen; Waar zullen we morgen eens naar toe fietsen.Elke dag is anders als je reist.Ook jouw verhaal over die stalker is voor mij heel herkenbaar. Toen ik dus op reis was en nog een mooie jonge blom, had ik ook over belangstelling van de mannen niet te klagen.(Onvoorstelbaar als ik er nu over denk als vrouw van mddelbare leeftijd, snik)( maar nog wel fit en aktief met heel veel lol)In de kibboet moest ik op een gegeven moment in de kippenschuur werken. Als je mij kent begrijp je dat dat vreselijk was want zelfs spinnen houd ik op grote afstand. (Jij zou zeggen... arghhh) Nou in die grote schuur werkte ik met een engelse jongen die stapel verliefd op me was. Het was niet wederzijds trouwens. Maar de bedoeling was dat we de zieke kippen eruit haalde. Je herkende ze zo want dan lopen ze zo halfzacht tussen die andere kakelende kippen rond. Maar dan moesten we hen de nek omdraaien. VRESELIJK. maar die jongen deed alles voor me dus dat karweitje liet ik hem dan doen.S'morgens vroeg vond ik wel rozen voor mijn deur die hij er neergelegd had. Jij schrijft over jouw stalker dat hij je die heerlijke sinaasappels geeft. Ik hoop dat je in de smiezen hebt dat als je die giften van zo'n verliefde jongen aan neemt je bepaalde verwachtingen schept bij hem. Vul zelf maar in welke en denk bij het volgende kado goed na of je het aan zult nemen of niet. Natuurlijk begrijp ik dat je evengoed gevlijd zal zijn met zoveel belangstelling maar het is aan jou hoe je daarmee omgaat. Zo, ik heb gesproken en dat is dan ook maar het eind van dit verhaaltje. Eli ik zie uit naar je volgende storie. Groetjes MIRNAAAAAAA -
05 December 2007 - 14:15
Nell Van De RNZ:
Hoi Elianne,
Wat een verhalen joh, compleet andere wereld. Dat verhaal van je ondergoed is echt een giller. En die man maar in z'n huis blijven!! Voor hetzelfde geld had je helemaal geen uitleg gehad en werd die buurman noodgedwongen een kluizenaar. Afijn, volgens mij heb je het ontzettend naar je zin. Wij houden je moeder wel een beetje in de gaten hoor.........
Groetjes, Nell -
05 December 2007 - 20:38
Frans:
Hoi Ik begrijp dat er nog heel wat aan de infrastructuur moet gebeuren daar. Ik weet mij nog te herinneren dat de stroom ook regelmatig uitviel in Argentinië. Ik had wel het geluk dat er een bron was waar wij verbleven. Door de bron hadden wij altijd water. Probleem echter wel was dat het koud was. Ook in de winter. Met hout stookten wij dan wat vuur onder buizen waar het water langs liep. Daardoor kon je als je mazzel had 10 minuutjes warm douchen. Wees je voorzichtig met het oplopen van ziektes? Wij zijn in Nederland behoorlijk steriel. We kunnen dus niet zo goed tegen bepaalde dingen waar de bewoners wel goed tegen kunnen.
Groetjes Frans -
07 December 2007 - 17:04
Jan:
hoi Elianne, leuk dat filmpje op de motor met zijn drieen dus . dat engebeestsoort tor dat is een vliegendhert ze leven op rottendhout onder de grond ze doen je absoluut niets ,ze zien er vervaarlijker uit dan dat ze in wekelijkheid zijn je kan ze zonder meer over jehand of arm laten wandelen .ik heb over dit beestje van de week op ANIMALPLANET een reportage gezien van een engelse vrouw die hier op gepromoveerd is. hier in het westen worden ze helaas steeds zeldzamer om dat de mensen het dode hout uit hun tuin verwijderen ze leggen hierop hun larven , en dat zijn ze dan vervolgens 3 jaar lang eer dat ze tevoorschijn komen ,nahjah weer genoeg biologie les.
kuszz van je pa.