Weer geen stroom
Door: Elianne
Blijf op de hoogte en volg Elianne
22 Februari 2008 | Kameroen, Yaoundé
VALENTIJN
14 februari was het hier ook valentijn alleen heb ik er niks aan gedaan. Sommige wenste me happy valentine haha. Christian had me een smsje gestuurd. 's Avonds ging ik bij Jean-Marie eten want die had me uitgenodigd. Hij had spaghetti klaargemaakt met stokbrood. Was wel lekker. Ik at buiten voor zijn ienemienie huisje die hij nog deelt met een andere student ook. We waren lekker aan het kletsen over van alles en nog wat. Even later kwam zijn huisgenoot Daniel er ook nog bij zitten. Was erg leuk.
Max kwam later nog bij mij op bezoek 's avonds met (nep)bloemen, een vaasje en 2 repen chocolade.
GEEN STROOM, GEEN WATER
Het is volgens Brian nu de 10de dag zonder stroom en water. Je ziet het tijdens het voetbal moest iedereen in Kameroen het voetbal kunnen kijken van de president en dan is er dus niks aan de hand er is gewoon elektriciteit en water. Na het voetballen is het weer helemaal mis. Ik ben al een aantal keren met mijn emmertje water gaan halen uit de put. Gelukkig haalt iemand anders dan water eruit want dat moet met de hand omdat er geen pomp is. Ik ben nu aan het regelen dat er (snel) een pomp komt want zo is het natuurlijk niks. Die put is 20 meter diep en dan duurt het heel lang voordat die emmer gevuld is en omhoog getrokken is aan het touw.
KERK COLLEGE
Vorige week vrijdag vroeg Blaise (de gymnastiekleraar) of ik een keer de kerkdienst wou bijwonen van het College. Dat wou ik wel. Het was wel leuk alleen kon ik de preek niet echt volgen want er was geen microfoon, ik was moe, het duurde lang en ik wou niet de Blaise ging vertalen.
SABBAT
Afgelopen zaterdag heb ik een bijbeltekst in het Frans voorgelezen in de kerk (Psalm 117). Ik stond namelijk op het rooster die dag alleen dan geven ze je de tekst 15 minuten van te voren. Na ja het ging goed en na afloop kreeg ik te horen dat ik goed gelezen had.
KIRIKOU
Kirikou zegt jullie waarschijnlijk niks maar dat is een West-Afrikaanse tekenfilm. Het gaat over een heel klein, intelligent jongetje (die niet groeit). Ik heb 2 tekenfilms van Kirikou gezien bij mijn buurman Issa samen met Noé. Was grappig. We waren daar namelijk onze telefoons aan het opladen omdat mijn buurman een generator heeft. Het was erg grappig om te zien dat echt ELK stopcontact in zijn huis vol zat met opladers van telefoons. Toen Noé zijn telefoon wou opladen kon dat niet eens omdat er geen stopcontact meer vrij was maar gelukkig had ik nog een stekkerblok (die sinds een paar dagen doorgebrand is oepsie).
GRATIS BELLEN
Zaterdagnacht ging ik weer Noé gratis bellen. Het is dus na 23:00 uur. Dus ik belde 23:03 uur. Waren we lekker aan het kletsen is opeens de verbinding verbroken. Bleek dus dat ik geen beltegoed meer had! Ik had dus moeten wachten tot 23:30 uur. Na ja dus ik balen want ik was al in mijn pyama en het was een beetje laat om nog beltegoed te kopen.
BIJ BRIAN GEGETEN
Zondagavond heb ik bij Brian gegeten. Hij had me uitgenodigd. Had ik al gezegd dat hij me een houten kralen ketting had gegeven? Die had hij voor mij gekocht toen hij in het noorden van Kameroen was. Aardig he? Jammer dat ik de ketting hier niet mag dragen. Ik weet ook niet of ik al gezegd had dat ik gek ben op zijn huis? Het is groot en hij heeft de kameroense vlag heel groot op de muur geschilderd en het is gewoon een erg leuk huisje. Mevrouw Mutero had eten aan Brian gegeven want zij is nu met haar man naar Amerika want daar wonen hun dochters. Dus we aten rijst met een sausje van wortels en een soort groen achtige bonen. Was wel lekker. Ik heb ook nog zijn foto's van het noorden gezien. Het is echt zoooooooooo verschrikkelijk mooi daar! Echt wow!
Na het eten aten we nog overheerlijke chocolade koekjes (Oreo's ofzoiets) die zijn moeder hem had gestuurd uit Amerika. Verder hebben we nog een spelletje op zijn computer gedaan (toen deed de stroom het dus wel een hele avond) en gepraat.
WEER BELLEN MET Noé
Zondagnacht zou ik Noé weer bellen. Alleen ik was zo moe dat ik half in slaap was toen mijn telefoon ging. Toen dacht ik oh ja ik zou Noé bellen. Dus ik hem bellen, duurde het vet lang voordat ie opnam. Bleek dat hij ook al half in slaap was haha. Na ja toen hebben we weer iets van 1 uur en 45 minuten gebeld. 1x was de verbinding slecht zodat ik nog een keer moest bellen. Was echt leuk om met hem over van alles en nog wat te praten.
KNIP KNIP DAAR GAAT ME HAAR!
Het was hoog tijd dat er een stukje van me haar af moest. Alleen ik vertrouwde hier niet echt iemand die dat mocht doen bij mij. Na ja uiteindelijk heeft me collega een stuk (!) van mijn haar afgeknipt terwijl ze helemaal geen kapster is whaha. Ik dacht na ja het moet maar. Ik dacht ik kan natuurlijk ook naar de kapper maar me collega zei naaaaa dat kan ik ook hoor.
Het eerste stuk wat ze eraf knipte was vet een groot stuk! Na ja nu is het wel beter al is het natuurlijk niet zo mooi als bij een echte Nederlandse kapper he.
WEER BIJ BRIAN GEGETEN
Gisteravond ging ik weer bij Brian eten. Hij had me weer uitgenodigd. Dit keer zaten we met kaarslicht want ja er was (en is) natuurlijk geen stroom. Ik mocht kiezen wat ik wou eten en ik koos een magnetron macaronikaas maaltijd (niet dat hij een magnetron heeft) die zijn moeder hem had gestuurd uit Amerika. Als je ziet hoeveel eten hij heeft in huis dat zijn moeder hem heeft gestuurd vanuit Amerika.... echt niet normaal. Heel veel zakjes met poeder waarmee je saus mee kan maken enzo. Zelfs poederdrinken wat hij niet lekker vind dus dat mocht ik lekker opdrinken (moet je water bij toevoegen).
Na het eten hebben we nog over van alles en nog wat gepraat. Over de politiek, de campagne voor de nieuwe president in Amerika, onze ouders, over Christian, de liefde (zegt ie nou ik wil geen Kameroense vrouw hier uit het dorp... hun conversatie gaat niet verder dan: wat eten we vandaag en over de kinderen haha), over de universiteit, over de kerk.. echt van alles en nog wat. Om 22:00 uur ging ik pas weer terug naar mijn eigen kamer.
Aaaah het is nu alweer 14:00 uur. net moesten me collega en ik alle foldertjes tellen (die worden uitgedeeld op middelbare scholen om nieuwe studenten te krijgen) en in dozen stoppen. Daar had ik helemaal geen zin in want het waren er vet veel. Iets van 1500 ofzo. Ik moet nog naar het dorp om flessen drinkwater te kopen en aardappels want Elianne wilt vanavond weer eens patatjes eten met mayonaise! Jammie. Dat heeft ze in de vakantie maar iets van 6x gegeten!
Trouwens is er iemand die altijd al les zou willen geven/helpen op een school voor peuters en kleuters (nursering/primary school) in Douala, Kameroen? Nu is je kans. Ik sprak een vrouw die mensen nodig heeft die les willen geven en ze heeft ook een partner (mede eigenaar of hoe noem je dat?) nodig in de zin van iemand die geld daarin wilt investeren (ik heb alleen niet gevraagd hoeveel). De school heet: The Living Rock
English school
Verder wilt ze nog uitbreiden met meerdere klassen en later ook les geven in het Frans. Verder heeft ze ook materialen nodig. Ik weet niet alle details natuurlijk maar ik heb haar telefoonnummer.
De missie van de school is de kinderen over Jezus vertellen en ook de ouders.
Het is geen adventistische school.
Dus weet iemand hoe ik haar kan helpen plaats dan even een berichtje of mail mij. Misschien dat er organisaties in Nederland zijn die kunnen helpen of de school kunnen opnemen in hun programma zodat er stage kan worden gelopen (ik noem maar wat). Maar het belangrijkste is dat ze een partner/medeeigenaar wilt.
22 Februari 2008 - 14:36
Norbert:
Hey Eel,
Creatief kapsel hoor. ;) Zijn trouwens allemaal weer mooie foto's.
Noord Kameroen is dus heel mooi begrijp ik. Moet je maar zien of/wanneer je daar naar toe kunt.
Leuk zeg dat je een ketting hebt gekregen.
Hopelijk smaakt de patat goed.
Groetjes!
Norbert
22 Februari 2008 - 15:04
Nora:
Leuk om je verhaal te lezen. Ondanks dat je niet veel tijd had, is het toch weer een lange geworden. Mooi dat je mensen probeert te krijgen voor goed werk daar in Kameroen. Ik hoop dat Hans Ponte via de ADRA wat kan betekenen voor de waterput.
Naar welk adres stuurt de moeder van Brian al die lekkere dingen dan op? Via het adres wat jij hebt oppgegeven in Yaounde moet iemand dat weer ophalen en dan duurt het zo lang voordat jij het hebt. Misschien is het een idee om dan bv. via Brian iets naar je te sturen. Ik hoor het wel.
Er is zekker een stuk van je haar af, wel leuk hoor en beter voor je haar. Zat je niet te bibberen in je stoel?
Volgens mij moet je toch al een aarig mondje engels spreken, als je hele conversaties houdt met Brian en hele nachten met Noé.Met Noé praat je toch frans?
Nou Elianne, ik heb weer genoten van je verhaal, je leest het zo door. Een fijne Sabbat en geniet maar verder van je weekend.
Doe je de groetjes aan al die aardige mensen en jongens?
Ik doe gelijk maar even de liefste groetjes aan Wendy en Maarten die ook nog wel een berichtje op je site zullen zetten.
Elianne, de liefste groetjes van je moeder. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX.
22 Februari 2008 - 15:58
Anja :
Hoi, hoi.
Kirikou kennen we wel hoor, Het is onze mooiste tekenfilm we draaien hem regelmatig.Het liedje wat ze erbij zingen is ook zo mooi, Kirikou is wel klein, maar hij kan heel dapper zijn.
Je haar zit prachtig, volgens mij is het los nu ook heel leuk. Wij hebben nu een weekje vakantie, lekker chillen enzo.
Groetjes anja. -
22 Februari 2008 - 16:59
Rosa En Fam,.:
Hoi Elianne, fijn al je verhaaltjes weer te lezen, je bent wel gek van chocolade volgens mij. Ik heb daar ook een handje van hoor...Ook heb ik je moeders/en jullie nieuwe huis ook (eindelijk..) eens bewondert, dat werd wel eens tijd, ik vond het er heel mooi en gezellig ingericht.
Nou,meis, geniet maar weer daar hoor!
Lieve groetjes, Rosa en Fam. -
22 Februari 2008 - 18:04
Je Zussie En Zwager.:
Heej Eli,,
Wat een leuk verhaal weer zeg! En die foto's ook!!!
Met valentijn hebben maarten en ik All you need is Love gekeken. Was ook erg leuk!
ik zal je zo ff een email sturen,
we gaan nu eten, een macaroni-oven-schotel.
Tot zo dus ;)
liefs,
van ons (L)
p.s. Mamskii:
GROETEN TERUG!!!!! -
27 Februari 2008 - 21:56
Renate:
Hallo Elianne!
Hartstikke fijn, dat je het zo naar je zin hebt. Ik heb je al lang geen berichtje meer gestuurd, dus het werd weer eens hoog tijd. Ik merk dat je fanatiek bezig met met van alles uitzoeken en ondernemen. Dat je aankomt kan volgens mij nog helemaal geen kwaad. Het is in elk geval een goed teken dat je veel eetlust hebt en je niet verpietert zo ver van huis. Heb Wendy afgelopen weekend nog gezien op de Jeugdrally van Nijmegen en het gaat hartstikke goed met haar (voor zover ik dat kan zien). We hebben een leuke jeugdrally gehad en weer veel over onszelf geleerd dmv een test over je temperamenten. (Het heet de temperamentverklaring). Oh ja 15 maart wordt Caitlin gedoopt in Nijmegen. Mocht je het nog niet weten. Verder staat het Jeugdcongres natuurlijk voor de deur, waar ik erg veel zin in heb. Met mijn studie gaat het hartstikke goed en heb tot nu toe alles nog gehaald. Hou je taai nog daar en ik hoop snel weer wat van je te horen!
Groetjes en een dikke knuffel.