Weekend - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Elianne - WaarBenJij.nu Weekend - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Elianne - WaarBenJij.nu

Weekend

Blijf op de hoogte en volg Elianne

19 November 2007 | Kameroen, Yaoundé

Bonjour tout le monde!

Ik heb jullie reacties weer gelezen en zat met een glimlach voor me laptop. Echt grappig wat jullie allemaal schrijven.

Afgelopen weekend was leuk. Vrijdag voor de sabbat gingen Christian en ik weer naar het dorp om eten te halen voor 's avonds en zaterdagochtend. Dit keer gingen we met ze 3e op een moter haha. Ik had weer een heel stokbrood met pasta gekocht, koekjes en chocolade. Jammie. Weer terug op me kamer begon ik aan de koekjes en opeens was het hele pak leeg haha (zaten er maar 6 in). Toen dacht ik nou ja dan kan die chocolade reep er ook wel gelijk achter aan. Dat was dan gelijk me avondeten want dat hele stokbrood had ik zaterdagochtend opgegeten. Smaakte heerlijk! Zaterdagochtend hadden we eerst sabbatschool. Er zijn allemaal vaste groepjes en ik zit bij de Engelse. Die man die de sabbatschool leidt komt uit Kenya en spreekt niet echt Frans. Daarna hadden we kerkdienst. Daarna gingen we eten in het restaurant en daarna gingen we naar vrienden van Christian in het dorp. We gingen we met ze 3e op 1 moter haha. Bij die vrienden was het wel leuk. Het waren geen adventisten. We gingen ook nog een stukje wandelen. Was wel leuk. Daarna gingen we daar nog eten. Couscous. Er zijn 3 soorten couscous. Couscous als rijst (zoals ik het ken), couscous als foufou (zoals ik het in Ghana heb gegeten) en couscous met mais. Na ja het was lekker. Om 18 uur moesten we weer terug voor de kerkdienst (sabbatsluiting). 's Ochtends had iedereen een envelop gekregen voor geld in te doen omdat de universiteit een eigen kerk wilt bouwen. Er is wel een kerk op de campus maar die moeten ze delen met het dorp. Er was nog net geen 200 euro opgehaald. Niet echt veel. Maar ja het is een beginnetje. 's Avonds moesten we vet lang wachten op ons eten in het restaurant. We kregen toen gebakken ei met groenten erdoor en plantain (gebakken banaan). Iedereen weet wel dat ik nooit ei eet maar ik heb het zonder klagen opgegeten en ik moet toegeven het was eigenlijk best lekker!

Zondagochtend was het weer gymnastiektijd haha. Dit keer ging ik er om 06:00 uur heen want ik heb nu wel door dat hier nooit iets op tijd begint. Er waren al een paar meiden en dit keer gingen we gymnastieken op Afrikaanse muziek. Dat was echt veel leuker. Ik heb me weer vermaakt zo lenig als ik dus niet ben. Na afloop bleven er nog een paar meiden om te dansen en ze wouden dat ik ook ging dansen. Dus een meisje ging het mij leren. Volgens mij zag het er heel grappig uit toen haar probeerde na te doen. Ze vroegen wat ik na het gymnastieken ging doen. Ik zei me kleren wassen. Dan krijg ik zo'n antwoord terug als: weet je hoe dat moet dan kleren wassen met de hand? Ik heb dat al vaker gehoord. Alsof ik niet weet hoe ik met de hand moet wassen. Ze denken dat ik dat niet kan omdat we in Europa een wasmachine hebben. Dus ik heb een douche genomen en me kleren gewassen. Om 10 uur was ik eindelijk klaar en ging ik ontbijten. Spaghetti met stokbrood. Ik werd gebeld onder het eten. Het was omaaaaa! Echt heel leuk!!!
Na het ontbijt ging ik naar Annie en Julie om me haar opnieuw te laten invlechten. Ik heb daar echt lang gezeten maar zie er nu weer 'cool' uit. De moeder van Annie vind mij heel aardig enzo en ze wilt dat ik met haar zoon ga trouwen haha. Ze was bezig met couscous aan het maken met mais en nodigde me uit om het 's avonds te eten. Nadat me haar was ingevlochten ging ik middageten en vroeg Christian ook naar het restaurant te komen. Maar hij voelde zich niet goed want die avond ervoor had hij bij een vriend (teveel) Spaanse peper gegeten. Toen gingen we naar Annie en Julie weer en daar had hij een blaadje van een of andere boom gegeten (wat schijnt te helpen) en een citroen. Toen gingen we nog bij anderen honing en drinkwater halen. Toen naar zijn huis waar ik water voor hem ging halen bij de 'waterput'. Dat is ongeveer 350 meter lopen. Het is best zwaar met een emmertje water. Ben blij dat ik gewoon de kraan open kan draaien en niet een eind hoef te sjouwen. 's Avonds ging ik bij Annie en Julie eten. Ik at in me eentje voor de tv terwijl die moeder op de bank zat en Annie zat ook op de bank haar haar te vlechten. Nou het was lekker. Nu heb ik alle soorten couscous wel gegeten. Ze hadden alleen geen mineraalwater dus ging ik naar het restaurant om drinken vragen. 's Middags had ik een overheerlijk sapje. Het heet 'volerie' en het is rood en zoet maar kan niet zeggen waar het precies naar smaakt. Helaas was het 's avonds op.

• 19 November 2007 - 09:03

Zusje:

Heeej Eli,
    vet leuk je haar weer :D dat wil ik ook wel zo vaak gedaan hebben :) (ik heb me haar trouwens een kastanje kleur gegeven, gewoon spoeling hor maar opzich wel leuk).
    Echt leuke fotos, zo hebben we er een idee van hoe het daar bij jou er uit ziet, voortaan wel elke foto een ''naam'' geven hea, zo weten wij ook wat wat is en wie wie ;)
    Met de jeugd gaan we 8 dec bij ons sinterklaas vieren, iedereen moet van 10 euro ongeveer 3 a 4 kadeautjes kopen en dan gaan we een spel met een dobbelsteen doen. dus bijv. 6 is dat je iets mag pakken uit de pot, en 3 dan moet iedereen zijn kadeau opschuiven naar links etc.
    best leuk :)
    je heb je pakketje nog niet gehad neem ik aan? ik hoop dat het goed komt :)
    nou ik ga ff verder ontbijten en dan naar school, ik moet natuurlijk wel op tijd komen ;)
    xxx
    love you
    je zusje (K)

• 19 November 2007 - 10:05

Sylvia:

heééé'Elianne alweer wat geaclamatiseerd?
    Leuk dat het zo goed lukt met de foto's erop zetten weet je tenminste een beetje waar je het over hebt als je schrijft.
    En de video's staan er ook goed op.leuk om te zien.
    Wat een eind lopen voor een beetje water.
    ik had gedacht dat zo'n onderkomen wel meer waterpunten had
    Waardeer je de DeltaNuts weer ook al sluiten ze de boel af vanwege werkzaamheden hihihihi.
    Nog even en de sinterklaas begint. Hij is dit weekend al in Middelburg geweest.
    Zal wel even wennen zijn voor jouw een Kameroense sinterklaas;je krijgt vast wel pakjes.zou wel lekker zijn zo'n doosje hagelslag en dat op je stokbrood.
    Het is hier bere koud; 's morgens al ijs krabben..........dek van de boot was bevroren.....zeilen met de ijspegels aan je neus.
    Vandaag heb ik een dagje vrij en ga ons caafje Brammie verschonen en laten sjoepen in de babyshampoo.
    nou sterkte met alles en de groetjes dikke kus

tante Sylvia

• 19 November 2007 - 10:30

MIRNAAAAAAAAA:

Ha die Elie. Jij eet heel wat af daar in Afrika. Cous cous dat is inderdaad lekker.
    Je hebt het over het eten, nou daar weet ik over mee te praten. Zo heet als ze in die landen eten dat is echt niet normaal. Ik heb het aan den lijve ondervonden. Ik zeg je, DOE HET NIET, wat er heet in gaat gaat er ook heet weer uit. Ik wist niet wat me overkwam. Ik had dus heet gegeten en moest vervolgens de volgende dag poe.....n ik stond in de brand daar.Werkelijk waar niet te blusse. Luister naar mij en wees verstandig tenzij je dat ook eens in je leven mee wilt maken dan moet je het zeker wel doen.
    Ben je trouwens nog niet aan het skijpe?(gratis bellen via je laptop) ik weet zelf niet hoe dat moet maar zag het bij mijn zusje die skijpt met kennissen in curacau.Die vlechtjes staan je kei leuk zo langzamerhand begin je al helemaal te afrikaniseren. Wij zijn erg gezellig met je moeder uit eten geweest en natuurlijk lekker gelachen. Het eten was trouwens ook lekker. Nou eli tot horens he.
    LATERRRR MIRNAAAAAAAAAAAAAAAA

• 19 November 2007 - 10:43

Paul:

Hoi Elianne,

Zo te lezen vermaak je je prima! Fijn dat je je al thuis begint te voelen. Bij mij gaat het prima. De kids zitten nu al weer driftig spelletjes te spelen in de Arkventure (www.arkventure.nl) Afgelopen sabbat was er een doop in Hoogeveen van Krista vd End. Ik mocht meespelen in het combo. We hadden een cello, gitaar 2 fluiten en een clarinet. Samwn klonk het al als een klein orkest. De mensen vonden het mooie en ik vond het leuk om samen muziek te maken. 's middags zijn we naar Ronald, haar broer, zijn huis gegaan en daar hebben we gezellig de hele dag doorgebracht. We zaten aan het begin wel met 60! mensen bijelkaar. En iedereen kreeg eten!

Gisteren ben ik in Den Helder geweest bij 4U. Zij organiseerden samen met The Quench van het NBG een hele middag en avind met zang, preek en muziek. Kees Kraayenoord trad 's avonds op. Het was een mooie en inspirerende dag. Mijn taak was trouwens bij de stand van The Quench staan om meer te vertellen over de jongerenbijbel en alle andere activiteiten van The Quench. Kijk maar eens op www.thequench.nl.

Ik ben benieuwd naar je volgende avonturen!

Groet'n,

Paul

• 19 November 2007 - 11:09

Michelle:

Heey Eel!

Zooooo leuk weer om verhalen te horen over Kamaroen en je te spreken op msn! Tis hier echt rotweer in Nederland. Het regent alleen maar en het is koud :( Wil je een spin voor me meenemen? Ben volgens mij een van de weinigen die er niet bang voor is! Kom je tussendoor nog ff naar Nederland of ga ik je echt 10 maanden niet zien?
    Anyway, dit weekend heb ik gewerkt en zondag was ik naar de opnames van Lotto Weekend Miljonairs. Was errug leuk!
    Nou, ik moet zo naar school dus ik stop weer. Nog heel veel plezier daar!!!

xxx Michelle

• 19 November 2007 - 20:13

Hilda:

Hoi Elianne
    Leuk weer van je te horen,je word inderdaad al een echte afrikaanse.Je haar is ook erg mooi,staat goed.Ben zaterdag uit eten geweest met je moeder was erg gezellig.Het weer hier valt niet mee,begint al kouder teworden met af en toe een mager zonnetje en wat motregen.'K zou zo willen ruilen heb liever de warmte maar ja.....De Sint weer in't land he,dus een leuke tijd breekt aan.Kadootjes en lekkernij.Hebben ze daar ook lekker zoetige snoepjes of snaai?Nou groetjes en bedankt weer voor een mooi verhaal.Kijk alweer uit naar het volgende......

• 19 November 2007 - 20:22

Jan:

hai Elianne, zie dat je ,
    goed vermaken. leuke foto,s en ook het filmpje van het koor.nou je hebt inmiddels ei en banaan leren eten , honger maakt rauwe bonen zoet is het gezegde zullen we maar zeggen , straks lust je ook nog slagroom en cake!
    ps doet je gewone E. mail het niet ?-ik heb een tijdje terug 2 berichten verzonden, ik lees het wel
    kussss, jan

• 22 November 2007 - 01:19

Nora:

Heej Elianne,
    Net een documentaire op tv. gezien over Kameroen. Sisters in Law heette het, over 2 vrouwelijke rechters die zaken zoals mishandeling, verkrachting enz binnen het huwelijk behandelden. In Kameroen staat dat allemaal in de kinderschoenen, dus het was een overwinning dat er mannen veroordeeld werden.
    Duurde van 24.00u tot 1.45u, en was van begin tot eind interessant. En natuurlijk ook leuk dat ze tussendoor wat van het land lieten zien. Het speelde in Kumba stad.
    Je caviaatjes hebben nu even geen doos meer, zo wennen ze meer en we aaien ze dan ook sneller. Worden ze wat tammer.
    Nou Eli, Lieve groetjes vanuit Den Helder. Van je moeder, XX

• 23 November 2007 - 15:24

Ans, Kerk Alkmaar:

Hoi Elianne,

Ik heb eindelijk even tijd gehad om je site en foto's te bekijken. Ik wens je veel zegen en geluk, met leuke ervaringen. De tijd vliegt voorbij. Wij zijn nu in de Sinterklaastijd. Kan je dat beseffen nu je in Kameroen zit?
    Met Harry gaat het al vrij goed, maar hij kan nog niet naar huis.
    Ik hoop dat alles naar wens blijft gaan!

Hartelijke groeten,
    Ans