Van alles en nog wat - Reisverslag uit Douala, Kameroen van Elianne - WaarBenJij.nu Van alles en nog wat - Reisverslag uit Douala, Kameroen van Elianne - WaarBenJij.nu

Van alles en nog wat

Door: Elianne

Blijf op de hoogte en volg Elianne

26 December 2007 | Kameroen, Douala

Zo ik heb dus vakantie en ben nu in Douala in een internetcafe. Het is echt leuk om vakantie te hebben en ik heb nou al veel meer van Kameroen gezien.

TREIN
Christian en ik gingen vorige week donderdag met de trein vanuit Nanga-Eboko naar Yaounde. Hij had 2e klas gekocht en toen de trein eindelijk kwam zat ie propvol en we konden er amper nog bij. Mensen zaten op de grond en zelfs op de wc. We hebben 5 uur moeten staan en half zittend op onze bagage. Het was warm in de trein.

SLAPEN BIJ EEN OOM VAN CHRISTIAN
We sliepen 1 nachtje in Yaounde bij een oom van Christian. Hij had een vet groot huis alleen van binnen was het nog 1 grote betonblok. Ze hadden zelfs een kerstboompje staan. Zijn oom was er niet maar wel andere familieleden die daar ook logeerden.

PINNEN
Ik dringend geld nodig dus we gingen naar een bank om te pinnen. Maar dat bleek niet te kunnen met me rabobank pasje uit NL. Eerst hebben we bij 1 bank heeeeeeeeeeeeeeel lang gewacht om te vragen en we werden uiteindelijk naar een andere bank gestuurd waar het wel kon. Wij daarheen en zeiden ze nee hoor dat kan niet maar bij die bank kan het wel. Dus wij daarheen zeiden ze nee het kan niet maar bij die bank kan het wel. Dus wij daar heen en zo ging het ongeveer 12 banken door totdat we zowat elke bank wel gezien hadden en Yaounde heb ik nu ook wel gezien! Uiteindelijk kon ik dus nergens pinnen. We gingen naar de unie en daar was meneer Ndaki die meneer Issa ging bellen dat hij geld moest sturen naar Douala. Ook had ik me moeder gevraagd om geld te sturen naar Douala.

KRIBI
Vrijdagavond reisden we per bus naar Kribi. Die bus zat echt vol. Bij 35 mensen was ik gestopt met tellen. Het was nog een gedoe om erin te komen. 1 voor 1 worden de namen geroepen en dan mag je naar binnen. Maar sommige gingen gewoon al naar binnen. Die moesten er weer uit en toen gingen ze weer ruzie maken en ja dat was allemaal tijdverspilling. Maar ik verbaas me hier zo dat de mensen hier echt heeeel erg veel geduld hebben overal. Je hoort nooit iemand klagen. In NL als je elke keer zo lang moet wachten hoor je de mensen klagen en klagen. Nou we kwamen om middernacht in Kribi aan en gingen naar ons hotel.

De hotelkamer was mooi. We hadden een woonkamer/keuken, slaapkamer en badkamer. Ik hou ervan om al me spullen ergens te dumpen maar Christian is heel netjes dus die ging weer alles opruimen en zeggen dat ik dit hier niet mocht leggen en dat ik het in de kast moest doen enzo. Whaha nou nee.

De volgende dag was het zaterdag en gingen we naar de kerk. De vrouw van het hotel was ook adventist (wisten we niet van te voren) dus we konden met haar meerijden en haar zoon en dochter gingen ook mee. De kerk was gewoon in een klaslokaal. We waren de eerste haha. Gebeurd anders nooit. Maar die vrouw is dan ook niet van Kameroen maar Martinique. We deden bijbelstudie en daarna de dienst. Na afloop gingen we naar buiten en iedereen gaf elkaar een hand.

Daarna gingen we weer terug naar het hotel en we werden uitgenodigd om mee te eten. Dat was erg gezellig. Er was vis, pizza, brood en als toetje zelf gemaakt verrukkelijk ijs!

Daarna gingen we naar het strand. De zoon van de vrouw ging mee om de weg te wijzen. De golven waren best wild en ik bleef eerst op het strand staan maar daarna ging ik toch de zee in. Maar ik durfde niet te ver te gaan. We hadden het strand bijna voor ons alleen. Christian ging ook nog even zwemmen.

Omdat we vet weinig geld hadden konden we niet echt fatsoenlijk eten dus aten we brood, koekjes en chocolade die we bij de bakker hadden gehaald.

De volgende dag gingen we 's ochtends naar het strand. Toen was het ook heel rustig op strand. De zee was kalm en we waren heel lang in het water. Er waren ook nog een paar andere blanken. We hebben een boel foto's gemaakt alleen die laat ik jullie zien volgend jaar. We gingen ook nog een eindje lopen op strand en het was echt zooooooooo mooi! Het leek wel of ik in expeditie robinson was beland! Echt WOW!

's Middags gingen we met de bus naar Douala. Ze verkopen altijd meer tickets dan er plaatsten zijn. Dus mensen moesten 3 uur staan. Er was volop Afrikaanse muziek.

DOUALA
Ik ben nu sinds zondagavond in Douala.
We slapen in het huis van Christian zijn zus. Haar stiefdochter is er ook en nog een tante. Haar man is in Kribi. Het huis is niet zo groot. Ook hier is het van binnen een en al beton. Er is een woonkamer met een kerstboom en 2 televisies, 2 slaapkamers, keuken en badkamer maar zonder douche en de wc trekt nooit door. Dus ik was me weer met emmers water. Maandag zijn we meteen geld gaan halen. Alleen Issa was zo slim om het wachtwoord te veranderen zodat we dat geld van hem niet hebben. Gelukkig hebben we dat van me moeder wel. We zijn ook nog even naar de moeder van Christian geweest. Ze woont daar met 10 kinderen. Het was leuk om zijn familie te zien. Daarna gingen we inkopen doen met zijn zus Claire (we slapen in haar huis). We hebben vet veel gekocht. Hier heb je ook echte supermarkten en je kan er alles kopen. Is wel duur want het is allemaal import. Zo heb ik lekker calve mayonaise en remia ketchup jammie! Ik heb ook nog 2 paar nieuwe schoenen en we hebben nog aardappels en vis op de markt gekocht. Die markt is echt erg. Vet veel mensen en mensen roepen la blanche naar me om me aandacht te trekken. Ik zag ook vlees en het stonk bleh echt goor. Ik was blij toen ik weer weg was.
Ik laat ook een jurk maken en een tas. Die kan ik aan het einde van de week ophalen.

's Avonds ging Claire voor ons koken. Ik wou patat dus ging ze patat maken! Het smaakte echt goed!!! 's Avonds gingen we naar de kerk want er was trade fair. Ik had een spijkerbroek aan en all stars en was natuurlijk de enige met lange broek. Alle vrouwen/meisjes hadden rokken aan dus ik voelde me niet zo op me gemak haha. De kerk was wel leuk. Rond 23.00 uur gingen we eten. Dat moest je kopen en het geld ging naar de kerk. Daarna was het rond 24:00 en had ik helemaal geen zin meer maar we bleven nog steeds want Christian was aan het presenteren. Het 2e deel gingen ze een debat houden en het was echt saai en ik was echt moe. Om 03:00 uur wouden we naar huis gaan maar de weg die we hadden genomen toen we kwamen was dicht dus moesten we een andere weg. Daar waren allemaal jongens die dronken waren en bier hadden. Die vielen ons een beetje lastig. Het was erg vervelend en eng want ze raakte me aan en gooide bier op de achterkant van me broek en ze hielden ons tegen. Ik moest huilen ook al wou ik niet huilen haha. Toen kwamen mensen van de kerk ons redden. Het was gevaarlijk om daar te lopen zo laat. Dus we konden niet naar huis. Christian en ik konden in een kamer van iemand slapen en Abi (stiefdochter van Claire) bleef in de kerk. Dat ging de hele nacht door. Om 06:00 uur namen we een taxi naar huis.

KERST
Gister was het kerstmis hier. Ze hebben hier alleen 1e kerstdag. Het is heel raar om een kerstboom te zien als het zo warm is. Of opblaaskerstmannen/sneeuwpoppen. We gingen naar zijn moeder toe (met de vuile was). Een zusje van Christian heeft onze was gewassen en ik deed natuurlijk me eigen ondergoed. We zijn daar de hele dag gebleven. Zijn broertje van 18 is heel aardig en hij lijkt ouder dan Christian. Hij ging nog rietsuiker voor me kappen. Ik heb daar rijst met een stukje koeienvlees gegeten. Ook nog kokosnoot, ananas en papaya. Een zusje van Christian die 20 is ging me haar nog invlechten. Uiteindelijk vertrokken we om 18:00 uur. 's Avonds hebben we niet veel gedaan. We kregen weer patat en vis. Jammie!

NAAR LIMBE
Vanmiddag gaan we naar Limbe. Daar gaan we weer in een hotel. Dan gaan we naar de dierentuin, botanic garden en het STRAND.

Inmiddels hebben we het wachtwoord van ISSA dus we gaan zo het geld ophalen.

Nou dit was het weer even.
Nog 2 minuten dan is me tijd om.

Ik kan nog veel uitgebreider schrijven maar ik heb geen tijd haha.

Prettige kerstdagen!!!

• 26 December 2007 - 10:58

Rosa En Fam.:

Hoi Elianne, dat was weer een heel verhaal dat je hebt verzonden, ja, zo maak je best wel het een en ander mee! Geniet nog maar lekker daar, wij hebben de eerste Kerstdag al weer achter de rug, zo ook m'n verjaardag er was een gezellig koppeltje mensen, want ja, het blijft voor veel mensen toch een aparte dag, die ze meestal thuis willen vieren met het gezin. Succes weer daar, ik vind het altijd heel leuk om je avonturen te volgen. Lieve groetjes, Rosa en Fam.

• 26 December 2007 - 11:18

Rick:

Hoi, ik vind het erg leuk om je avonturen te lezen:D
    ik dacht stuur je even een berichie
    ik wil je fijne dagen wensen
    en een gelukkig nieuw jaar.
    God zegen je bij alle stappen die je onderneemt
    GR Rick

• 26 December 2007 - 16:09

Zussie:

Heej Eli.
    zo zo ik ben net klaar met het voorlezen van je avonturen aan mamskii oma en maarten. Leuk zeg!
    wel eng van die jongens op straat, zo zie je maar weer: drank maakt meer kapot dan je lief is ;)
    gelukkig ben je niet beroofd anders had je nog geen geld ;)
    Als je terug komt eind oktober mag je wel afkicken van het weer, want dan kom je net weer in nederland als het winter word, dat zal ff vies tegen vallen!
    weetje ik heb een nieuw abonnement aangevraagd en dan krijg ik de samsung G600 moet je maar ff google'n, die is echt vet, met wel 5!! Megapixels. dat is toch super veel!
    Afgelopen weekend waren we in Münster met maarten, zijn broertje en marloes, zijn vader + zijn vriendin en haar kinderen met aanhang omdat ze bijna 50 word, dus zijn we naar kerstmarkten geweest enzo heel gezellig :)
    en dit weekend gaan we zondag natuurlijk opweg naar zwitserland! Heb ik echt super super zin in!
    wat vond christian nou van zijn spijkerbroek?
    we kunnen ook niet wachten tot je de volgende keer de fotos er op zet!
    ben echt benieuwd.
    Het was hier trouwens zo koud afgelopen weekend dat mamma al geschaatst heeft bij anja op het kwakjeswater! tof he!
    dat is iets wat jij niet snel zal kunnen doen daar ;)
    je heb trouwens dit verhaal iets van 7x op internet gezet op je site!! iets wat te veel lijkt mij ;)
    nou heeeeele dikke kus,
    en alvast gelukkig nieuw jaar!
    xxx
    je zussie(L)