Wist je dat....? - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Elianne - WaarBenJij.nu Wist je dat....? - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Elianne - WaarBenJij.nu

Wist je dat....?

Door: Elianne

Blijf op de hoogte en volg Elianne

08 Januari 2008 | Kameroen, Yaoundé

Wist je dat.............?
... Kameroen 14x groter dan NL is?
... er in Kameroen ‘maar’ 18 miljoen mensen wonen?
... Kameroenezen gek zijn op kalenders?
... sommige wel 2 of 3 kalenders in hun huis hebben hangen?
... Kameroenezen al in hun huis wonen voordat het af is?
... Kameroenezen varkens slachten op straat?
... ik eindelijk een slang heb gezien?
... die slang dood was?
... veel mensen zeggen dat ik dikker ben geworden?
... sommige Kameroenezen vragen of Christian mijn man is?
... ik dan voor de grap ja zeg?
... ik (soms) gek word van het vele lange wachten elke keer?
... ik echt niet blij word van de toiletten hier?
... Kameroenezen nooit wc papier gebruiken?
... Kameroenezen water gebruiken i.p.v. wc papier?
... ik ook niet blij ben als ik weer eens 3 of 4 uur opgepropt in een busje moet zitten?
... de politie een keer de bus aanhield en iedereen zijn/haar ID kaart moest laten zien?
... ik natuurlijk zo eigenwijs was om me paspoort niet bij me te hebben?
... de bus toen vertrok zonder mij?
... ik dus voor niks 76 eurocent had betaald?
... Christian gelukkig iemand bij de politie kon in dat dorp die ervoor zorgde dat we verder
konden reizen?
... ik anders meer dan 2 uur had moeten wachten voordat Christian mijn paspoort zou hebben
opgehaald?
... chauffeurs ook wel eens geld geven aan de politie zodat ze kunnen doorrijden zonder dat de
politie van iedereen zijn/haar ID kaart controleert?
... Samuel ETO’O een Kameroense voetballer is die bij FC Barcelona speelt?
... me stalker om me nieuwe nummer kwam vragen?
... ik die natuurlijk niet gegeven heb?
... hij toen zei: dus dan zijn we geen vrienden meer?
... Kameroenezen denken dat er veel melk in Nederland is?
... de Kameroenezen die ik ontmoet heb en me geholpen hebben altijd geld ervoor vroegen?
... Kameroenezen op straat “la blanche” naar me roepen?
... ik dan zin heb om “le noir” terug te roepen?
... ik dat maar niet doe omdat het dan discriminatie is?
... ik inmiddels een klein vliegtuigje kan vullen met Kameroenezen die een keer Nederland willen bezoeken?
... Kameroenezen God aanspreken met je/jouw?
... ik van Christian mijn All Star’s niet meer mag dragen totdat ik ze gewassen heb?
... Kameroenezen schoenen in de elektriciteitsdraden hangen als ze ze niet meer aan doen?
... het zeldzaam is als je een taxi zonder ster in de ruit ziet?
... elke taxi 5 plaatsen heeft?
... er dan 3 achterin zitten en 2 op de bijrijderstoel gepropt?
... Christian het niet goed vind als ik me benen scheer?
... Kameroenezen soms “maman” tegen me zeggen?
... abortus in Kameroen verboden is?
... de natuur als afvalbak wordt gebruikt?
... Kameroen het enige land in Afrika is waar ze 2 officiele talen hebben namelijk Frans en Engels?
... Kameroen 10 provincies heeft?
... er maar in 2 provincies Engels wordt gesproken en dus Frans in de meerderheid is?
... kinderen hier nog respect (voor “ouderen”) hebben?
... het normaal gevonden wordt om kinderen te slaan als ze stout zijn?

• 08 Januari 2008 - 14:27

Nora:

Aan mij een x de eer om als eerste te reageren om je "Wist je datjes".
    Je leert er ieder geval wel van, hoe het er in Kameroen toe gaat. Als Christian nu je paspoort had moeten halen, had jij daar dan in je eentje achtergebleven?
    Hoe had je dat dan opgelost. Zonder een betrouwbare begeleider lijkt het me niet veilig buiten de poorten van de campus.
    Maar dat is natuurlijk weer die "verstandige" moeder die dit zegt.
    Er zijn dus ook een aantal dingen die je nu niet zo geweldig vindt. Genoeg om daar niet permanent te willen blijven wonen?
    Ik vraag het maar even.....
    Nederland heeft ook zo zijn charme's, hoor, dat merk je wel aan dat gevulde vliegtuig wat je zou kunnen vullen.
    En zit Christian daar ook bij?
    Zou hij het ook leuk vinden om Nederland een x te zien? Vast wel, denk ik. Hoeveel kost eigenlijk een ticket vanuit Kameroen naar Nederland. Ben wel nieuwsgierig of dat nu met Nederland verschilt.
    En Elianne, hoe staat het met jouw frans?
    Vloeiend inmiddels?
    Je bent weer lekker aan het werk. Wij ook, de vakantie weer ten einde.
    Hartelijke groetjes van je moeder.XXXXXXX

• 08 Januari 2008 - 14:40

Norbert:

Hey Elianne,

Wat een weetjes zeg! En ook heel verschillende.

Roger Milla is een voormalige voetballer uit Kameroen. Ik kan me hem herinneren van het WK 1994 in Amerika. Ik was toen 11 jaar. Eto'o is idd speler van Barcelona.

Groetjes en we spreken elkaar (op msn).

Norbert

• 08 Januari 2008 - 15:34

Dax:

Zozo Elianne, Jij bent flink in de weer zeg.
    Ken je me nog, we hebben bij elkaar op school gezeten. Volgens mij op het ROC.
    Ik moet zeggen je durft wel.... om je leven zo om te gooien.
    En al die ``Wist je datjes``, dat wist ik allemaal niet. Maar hou me daar maar mee op de hoogte.

Groetjes uit Nederland,
    Dax

• 08 Januari 2008 - 16:15

Rosa En Fam.:

Hoi Elianne, leuk om zo een idee te krijgen van Kameroen, dit is ook leuk om te lezen en je krijgt meteen en indruk over hoe het daar reilt en zeilt...
    Ja, zo heeft iedere cultuur z'n eigen gewoontes, nou, tot mails maar weer!
    Lieve groetjes van Rosa en Fam.

• 08 Januari 2008 - 17:08

Ilonka:

Haha, lache joh, deze wistjedatjes, veel wist ik er nog niet!!! Die taxi met 5 zitplaatsen, geweldig:D en die ene van dat vliegtuigje vullen ook! Mijn kennis van het land Kameroen is weer giga bijgeschaafd.
    Echt leuk om te horen dat je zoveel leert en ziet daar in het land, leuke en minder leuke zaken.
    Ik wens je heel veel plezier daar in dat mooie (voor mij onbekend, voor jou zo bekende) land.

Liefs, Ilonka

• 08 Januari 2008 - 17:36

Esther:

grappig om te lezen!!

Groetjes

• 08 Januari 2008 - 17:47

Remie:

lol @ wist je dat ;-).

Als je tijd hebt kan je de Wikipedia bijdrage wat betreft Kameroen aanvullen met zulke informatie, want het is best handig om te weten.
    Een paar dingen die jij schreef komen mij wel bekend voor, want in Trinidad waar ik ben opgegroeid, hebben de mensen toch wat andere normen en waarden, zoals bijvoorbeeld de wijze waarop ze kinderen corrigeren als ze niet gehoorzaam zijn.
    Was wel leuk om te lezen hoor.

Maar ik ga lekker koken want ik heb nog een drukke avond(uitgaan enz).
    Ik spreek je snel weer.

Remie.

p.s Hebben ze ook salsa in Kameroen.Anders kunnen jij en ik een salsa school beginnen. ;-)

• 11 Januari 2008 - 11:08

Stefan D.a.c Schagen:

hi elianne te gek je heb het gehaalt en aangenomen fantastich.Je ziet er goed uit en ik hoop dat het lekker met je gaat nu natuurlijk ook de beste wensen en een gelukkig new year.En als er een vacature open staat zou ik graag ook daar willen zijn heheh.Nu ga je goed en blijf je benen scheren hoor hahahahaha groetjes stefan doeeeeeeeeiiiiiiii Ps lekker warm zeker

• 13 Januari 2008 - 18:11

Anja:

hoi,hoi.
    Echt leuk om te lezen, al die weetjes.Met joris net een film gezien over portugezen die heel graag naar het beloofde land wilden reizen begin van de vorige eeuw. ze dachten dat de rivieren vol met melk zaten, in de bomen geld groeide en penen zo groot als een mens waren.In kameroen denken ze vast dat iedereen hier rijk is. Wat voor muziekinstrumenten bespelen ze in kameroen? is daar ook muziek van?
    Gelukkig hebben ze in kameroen tegenwoordig ook vrouwelijke rechters die het slaan van kinderen verbiedt. Ook vrouwen schijnen geslagen te worden, als iets de echtenoot niet bevalt. Pas een film hierover gezien.
    Het blijft een mooi land om te zien, als ik de foto's zo bekijk. Geniet er maar van!
    Groetjes anja.

• 13 Januari 2008 - 18:16

Anja:

Net de foto's bekeken, echt mooi! Wat is dat voor mooi huis op de foto met die mooie bogen, en wat is dat voor school?
    Was dat een voorlichtings dag voor ouders?
    Mooi schooltje, hebben ze ook lesmateriaal?
    Groetjes anja.

• 16 Januari 2008 - 11:14

Niels Van Het Dac:

Namens iedereen van het Dac veel succes met je avontuur/vrijwilligerwerk.

• 17 Januari 2008 - 12:45

Carlijn:

hallo elianne,

wat grappig zeg. ik had je site al wel een aantal keer gezien. soms als ik me verveel ga ik kijken of er mensen zijn die op dit moment in kameroen zitten. beetje foto's kijken soms wat verhalen lezen. dan is het leuk als je soms iets herkent. maar dan krijg ik de kriebels hoor en dan wil ik gewoon zo snel mogelijk terug. maar ook omdat mijn vriendje daar woont. ik ben in 2005 voor heteerst daar geweest in shisong, (3 uur van bamenda vandaan)voor stage drie maanden en van de zomer 25 dagen vakantie. nu ga ik warschijnlijk 14 september weer vliegen.
    en leuk dat je daar ook iemand heb leren kennen, is dat die christiaan. die naam zag ik namelijk vaak staan. haha. maar die mannen daar, ohh daar gaat je hartje wel sneller van kloppen af en toe.
    misschien kunnen we een keertje mailen of zo. mijn emailadres is carlijnpastoors@hotmail.com en anders voeg me toe op hyves.
    leuk dat je een berichtje achterliet.

groetjes carlijn

• 17 Januari 2008 - 16:49

Agbor Ebot:

Elianne,
    Ik, als Dutch-CAmeroonian, vind dat ik je op een paar punten toch moet corrigeren. Ik wil je absoluut niet bekritiseren, maar je "wist-je-datjes" kloppen niet geheel. En zeker niet om te generaliseren. Cameroon is idd een heel groot land, en heeft binnen dat land heel veel verschillende culteren. Je moet je er van bewust zijn dat er een heel groot verschil is tussen frans-talig Cameroon en engelstalig-Cameroon. Behalve dat is er per tribe (stammen) ook nog eens een enorm verschil!!! JE kunt dus eigenlijk niet over de Cameroonse cultuur praten, of ove Cameroonse gewoonten, want dat verschilt per stad, of dorp. Bijvoorbeeld: de cultuur van de fulani's, in het noorden van Cameroon is totaal verschillend va de cultuur van de Ewondo;s of de Bamilike...
    Goed nu je weet-je-datjes:
    ...gek zijn op kalanders. Het gaat hier niet om kalanders, maar om almanaks, en hoe meer almanaks iemand heeft tot des te meer verenigingen hij/zij behoort.
    ...nooit toilet papier gebruiken--> Waar woon jij???? IS jouw vriend moslim??? Dan heb je gelijk, maar de doorsnee gebruikt ECHT WEL wc papier.
    ...la blanche roepen: wat roepen we inNederland??? Vieze turk, stink marokaan of neger...dan is La blanche toch niet erg???
    ...God aanspreken met je/jou-->God staat dichter bij de mensen, en men ziet Hem echt als Vader. Spreek jij je vader met U aan???
    In Kenya, Tanzania wordt Kiswahili en Engels als de 2 officiele talen gezien, in Botswana is dat Setswana en Engels en in ZUid-Afrika is dat Afrikaans en Engels, en Egypte is het Arabisch en Engels....dus er zijn meerdere landen in Afrika waar men 2 officiele talen heeft.

Ik zeg toch ook niet dat alle nederlanders kaas voor het ontbijt eten, of dat nederlanders geen engels verstaan, of dat alle nederlanders gierig zijn, of dat alle nederlanders ongastvrij zijn....een handje vol, en het verschilt van plaats tot [;aats.
    Ik hoop dat ik je hiermee niet kwets, want dat is niet de opzet.
    Het ga je goed.

• 18 Januari 2008 - 11:34

Piet:

agbor ebot oftewel hoe praten we zo dicht mogelijk langs elkaar heen , 2 talen wat heeft dat met cultuur temaken ?

• 20 Januari 2008 - 15:48

Willemijn Koppert:

hoi ik vroeg me af voor hoe lang jij daar blijft in kameroen en of je een beetje kunt wennen???zo te begrijpen heb je daar ook een vriend zitten. mijn vriend woont ook in kameroen (Ndounge) en ik vlieg 12feb ook naar kameroen!!!
    groetjes...

• 20 Januari 2008 - 16:15

Isabel:

Bonjeur Elianne, Cs va bien?
    Je est voir tout le fotò et sont tres belles. Merci pour tu reactie, pour moi ce tres important.
    Bon anniversaire que le bon Dios te donne la benediction.

A biantóot
    Isabel

• 21 Januari 2008 - 08:34

Norbert:

Hoi Elianne,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Geen idee wanneer je dit leest, maar ik hoop dat je een bijzondere dag hebt.

We spreken elkaar wel weer op msn of via mijn web-log.

Norbert

• 23 Januari 2008 - 13:20

Eduard & Ellen:

Hoi, Elianne, gave foto's van Kameroen zeg. Leuk om dat zo eens te zien vanuit Nederland, wij zijn nu de winter in Holland en komen eind maart weer naar Kameroen, Yaoundé. Het is hier berekoud, maar genieten van de Hollandse gezelligheid. Nou, succes daar en geniet ervan!

www.groetenuitkameroen.nl