Vakantie ten einde - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Elianne - WaarBenJij.nu Vakantie ten einde - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Elianne - WaarBenJij.nu

Vakantie ten einde

Door: Elianne

Blijf op de hoogte en volg Elianne

05 Januari 2008 | Kameroen, Yaoundé

Ik ben nog steeds in Yaoundé.
We wouden eigenlijk donderdag de trein naar Nanga-Eboko nemen maar Christian kam echt laat terug dus dat haalden we niet meer. Vrijdag was het sabbat dus reizen we niet en toen wouden we vanavond terug met de trein. Kwamen we rond 17:15 uur op station aan (de trein vertrekt om 18 uur) bleek de 1e klas uitverkocht te zijn sinds 13:00 uur vandaag en ik wil absoluut geen 2e klas meer. Dan maar per bus zei ik toen. Dus wij een bus zoeken. Er was ook geen bus meer die ging. Dus besloten we om maar weer terug naar huis te gaan. Het huis van de oom van Christian. Morgen nemen we de bus naar Nanga-Eboko.
We hebben dus geld voor de taxi verspeeld en ook 2,5 uur voor niks zitten wachten.

Me oudejaarsdag hadden we doorgebracht bij Christian zijn moeder. En me oudjaarsavond was echt te saai voor woorden. Omdat we geen geld hadden bleven we thuis met zijn zus. Die dag zouden onze nieuwe kleren eindelijk af zijn en de man die me jurk en tas maakte en een blouse voor Christian zou het langsbrengen bij de zus van Christian. Nou niet dus. Elke keer zei hij ja dan en dan is het af maar als we dan in zijn winkel kwamen om het op te halen was hij nog niet klaar. Dus Christian ging naar die man toe. Clair de zus van Christian wou naar de kapper en ik MOEST mee. Had ik helemaal geen zin in. Nou heb ik 2 uur ofzo bij de kapper gezeten want eerst werd haar haar gewassen toen krulspelden erin toen moest ze een uur onder de droogkap zitten en daarna haalden ze de krulspelden eruit en kamden ze de krullen eruit ik snapte er niks van. Maar dit deden ze bij alle vrouwen die er zaten. Daarna brachten ze het haar in model en iedereen ging de deur uit met hetzelfde kapsel!

Daarna gingen we oliebollen zoeken op straat en bruine bonen want het was een uur of 22:30 uur en ik had wel trek. Nou Clair en ik hebben overal op straat gekeken en natuurlijk op oudejaarsavond waren er geen oliebollen en bruine bonen te krijgen dus ja dan maar brood met chocopasta! We hebben nog een spelletje mens erger je niet gedaan op ze Kameroens natuurlijk. Ze hebben echt hele rare regels. De dobbelsteen gooi je niet met je handen (dat doen alleen gangsters hier) maar in een leeg kokertje en dan gooi je het op het bord. Als je iemand slaat pak je dat fiche en leg je dat bij je eigen en als diegene van wie het fiche is 6 gooit mag hij het weer terug nemen en dan moet ie weer 6 gooien om er verder mee te spelen. Echt vreemd.

Om 00:00 uur gingen we naar buiten en er was geen eens vuurwerk! Pffff echt saai hoor. Om 01:00 gingen we slapen.
Kheb nog nooit zo n saaie oudejaarsavond mee gemaakt!

1 januari ging Christian s ochtends weer naar die man die onze kleren ging maken. Hij kwam terug met mijn jurk, tas en zijn blouse. Echt heeel cool. We deden de kleren aan en ging naar zijn moeder en Clair ging ook mee want zijn moeder had al haar kinderen uitgenodigd. Ze heb er 8!

Toen we aankwamen was iedereen druk bezig met eten klaarmaken. Toen iedereen er was van de familie gingen we gezamelijk binnen eten. Het was ongeveer 16:00 uur en wij waren er om 11:00 ongeveer of 12:00 uur dus ik moest weer eens erg lang wachten want sommige kwamen echt laat! Er was patat (speciaal voor mij), kip, vis, rijst, cake (met rode peper erdoor aaaah vet heet), iets Kameroens wat ik niet te eten vind en nog een paar dingen. Iedereen zat lekker te eten en de vloer was in no time bezaait met resten van etenswaren want ze gooien dat gewoon op de grond.

Christian ging me ook nog rondleiden door zijn dorp en er is ook een rivier vet gaaf. Ik word altijd blij als ik iets zie om in te zwemmen. Jammer dat ik geen fotos kan maken nu.

Ik heb trouwens een nieuwe telefoon. Met zaklamp want dat wou ik. Christian heeft hem voor me gekocht want als ik een telefoon ga kopen verhogen ze de prijs natuurlijk dus vandaar.

Voor de rest hebben we nog 100 vriendinnen van Christian bezocht deze week. Ik weet het allemaal niet meer precies want ik onthou ook niet alles.

Trouwens gisteravond had Christian met 2 vriendinnen afgesproken. We gingen ergens eten. Vis natuurlijk. Dat hoef ik niet elke keer. Toen we weer terug bij het huis van zijn oom kwamen was er niemand thuis! Het was 23 uur en ze hadden geen sleutel achtergelaten. Ze waren ergens een party of afscheidsfeest aan het geven voor een familielid die morgen weer terug naar Canada gaat. Dus Christian hun bellen. Nou we konden niets doen dan wachten want ze waren niet van plan eerder terug te komen voor ons. Dus wij wachten en wachten. Om 02:00 uur kwamen ze eindelijk terug. Ik was echt kwaad. Kwas moe wou slapen. En de muggen aten me op. We probeerden zo comfortabel mogelijk te liggen op de grond buiten. Vandaag hebben we echt lang geslapen en zijn zelfs niet naar de kerk geweest.

Donderdag wouden we eigenlijk met de trein terug naar de universiteit. Ik was in het internetcafe de hele middag. Ik vroeg me moeder om geld te sturen. Dus dat had ze gedaan maar ik had het nummer nodig want dat vragen ze bij de Western Union. Dus ik haar bellen. Nou ze ging die e-mail verzenden met het nummer. Maar ik moest opschieten want Christian wou om 17 uur naar het station. Ik was alleen in het internetcafe want Christian was bij vrienden ofzo. Ik had amper geld om elke keer te internetten om te kijken of me moeder al een e-mail gestuurd had dus een jongen die naast me zat en die in het internetcafe werkte hielp me. Ik mocht gratis internetten ome te kijken voor de e-mail. Nou eindelijk was die e-mail er. Die jongen ging met me mee naar de Western Union want ik wist niet waar het was. Kwamen we daar en dan moet je allemaal vragen beantwoorden zodat het allemaal klopt. Nou toen vroeg ze het bedrag. Ik zei 30 euro. Nee zegt ze het is hoger. Ik zeg ohhhh nee heeft me moeder het bedrag verandert. Als er iets niet klopt geven ze je het geld niet. Er zat niets anders op dan WEER mijn moeder te bellen. Dus wij een telefoondinges zoeken. Hadden we niet genoeg geld om de telefoonkosten te betalen dus die jongen die me hielp moest zijn ID kaart achterlaten. Na ja dus ik wist inmiddels het bedrag en we gingen weer terug naar de Western Union om het geld op te halen. Daarna moesten we de ID kaart van die jongen weer ophalen en de rest van de telefoonkosten betalen. Hehe toen weer terug naar het internetcafe en toen opeens zag ik RAOUL haha vet cool! Dat is de beste vriend van Christian. Hij was me aan het zoeken. Dus gingen we samen naar het huis van Christian zijn oom. Christian was nog niet thuis dus konden we niet met de trein terug want daar was het al te laat voor. Toen nam Raoul me mee naar zijn broer en neefje en nichtje. Zijn broer was er niet maar wel zijn schoonzus en neeje en nichtje. Daar hebben we rijst en vis gegeten. Die vis was heel lekker!

• 05 Januari 2008 - 20:13

Remie:

Oud op nieuw was heel spannend. Ik ging rond kwart voor twaalf samen met mn Luc en Anthony en een rastavriend vanuit Schiedam naar de Erasmusbrug. T was heel druk onderweg, want ondanks de kou en de dichte mist waren er veel mensen op been. Ik zag een meid zelfs met een baby van drie maanden lekker ingepakt richting Erasmus brug lopen. Is de baby niet te jong en te klein vroeg ik?.Waarop ze antwoorde: ze vind het juist leuk..We hadden vuurwerk en rond 1 minuut voor twaalf ging iedereen aftellen en was er ook een aftel display op het grote scherm van het KPN gebouw naast de Erasmusbrug.

Precies twaalf middennacht ging iedereen uit zn dak en werd massaal veel vuurwerk aangestoken..Er was ook veel illegaal vuurwerk want dat gaf een extra harde knal en pijn in je oren. We wensen elkaar en iedereen om ons heen gelukkig 2008. Veel mensen waren zo dronken en een paar meiden wilden zelf tongzoenen.
    Er was een groot feest op de pier naast de brug,maar wij bleven lekker gezellig genieten van de feest sfeer buiten. De mist werd nog dichter door al het rook van vuurwerk en je kon letterlijk geen hand voor ogen zien. Later hoorde ik dat er ongelukken waren gebuerd met zelfs een dode door de mist.

Daarna gingen wij op bezoek bij vrienden en lekker gezellig chillen, waarna wij rond 3 uur weer thuis waren.

T was niet zo koud, maar ik was blij om weer thuis te zijn.Anthony heeft ontbijt gemaakt, hij kan heel goed koken.Hij heeft het uitgemaakt met zn vriendin en heeft tegenwoordig ook zn eigen Hyves.
    (kijk jij weleens naar je Hyves Eeltje).

Vanaf volgende week weer naar avondschool, voorlopig 1 dag in de week.

Als je me jou tel nummer mailt wil ik wel zien als ik tijd heb om jou te bellen.
    Hoe's met Wendy?
    Wel de beste wensen in 2008. Ik zit te kijken naar Idols.Leuk dat je mailt..Ik was toevallig achter de pc, zo besloot ik meteen te schrijven.

Hou je goed en vergeet mij niet te bellen.

Liefs

Remie

• 05 Januari 2008 - 21:26

Michelle:

Heey Eel,

Wat een saaie oudejaarsavond zeg! Maar je hebt nu wel je kleren! Ben echt zooo benieuwd. Hoop dat je een camera kan vinden en foto's online kan zetten. Wat ontmoet je veel mensen zeg! Hoe lang blijf je nog in Kameroen? Khoorde van je moeder dat je totaal een jaar wegblijft :( Echt veeeeeeeeeeeel te lang! Is het werk op de universiteit nog leuk? Wat doe je eigenlijk de hele dag daar? Ik heb binnenkort 3 baantjes. Echt vermoeiend. Deen, sportredactie Noord-Hollands Dagblad en m'n stage. Maandag sollicitatiegesprek bij Viva en vrijdag bij Story. Ben echt zooo benieuwd! En misschien heb ik maandag nog meer uitnodigingen in m'n mailbox. Ik hoop het echt. Kwil het liefst bij de EO. Ze zouden binnen drie weken reageren, maar ik heb nog niets van ze gehoord en we zijn al een maand verder :S Echt irritant. En kheb nog vier toetsen en deadlines en tijdens mijn stage hoef ik gelukkig maar een keer naar school. Weet je al wat je gaat doen als je terugkomt uit Kameroen? Nou, veel plezier verder nog en goed op je spullen en jezelf letten he! Je zal het wel niet leuk vinden om te horen, maar ik vind ook dat je moeder gelijk heeft.

Veel liefs, Michelle

• 06 Januari 2008 - 11:46

Nora:

Ja, Elianne, dat was een gedoe met het sturen van het geld.Omdat ik al verjaardagsgeld had gehad voor jou van oma, Anja, Marcel en liesbeth, dacht ik, dat kan ik nu beter gelijk overmaken, dan heb je dat maar alvast.Vandaar dat het meer dan 30 euro was. Ik wist niet dat je ook het bedrag moest noemen wat je denkt te krijgen.Wat trouwens niet uitmaakt, is de plaats waar je het naar toe stuurt. De vorige x had ik geld naar Douala gestuurd, bleek je al in Yaounde te zitten.Maar je kan het overal ophalen als het maar bij een Western Union Bank is. Op het moment dat ik het nummer naar je toe aan het mailen was, hield mijn laptop er zomaar mee op. Ben naar buren gegaan waarvandaan ik het nr heb doorgemaild. Vandaar dat het iets langer duurde.Ondertussen zat ik ook in de stress omdat je me natuurlijk al gebeld had. Poeh, tjonge, maar leuk om je stem weer te horen.
    Gerlinde heeft me al gemaild. Ik stuur haar 2 pipetjes op die ze meeneemt naar Kameroen. Ben benieuwd hoe jullie elkaar daar gaan ontmoeten maar dat horen we ongetwijfeld nog wel. Fijn dat je weer een telefoon hebt.
    Hoe ga je je verjaardag vieren?Het valt op een maandag, je zal wel gewoon moeten werken,neem ik aan.
    Nou, Elianne,je vakantie ten einde, dus morgen ook weer gewoon te werk.
    Het is hier nu best wel mooi weer,'n lekker zonnetje maar natuurlijk niks vergeleken bij jou. Hoeveel graden is het nu in Kameroen?
    Nou Elianne,wanneer heb je trouwens weer vakantie? Met Pasen en Pinksteren misschien?
    Groetjes aan Christian veel liefs van je moeder.XXXXXXXXXXXXXXX

• 06 Januari 2008 - 16:21

Marlon:

Wat een verhaal weer! Leuk om te lezen, alleen jammer dat je oud en nieuw zo saai was. Je ontmoet wel veel mensen zeg, kan ze allemaal niet meer uit elkaar houden. Hoeveel graden is het op dit moment bij jou? Vandaag was het hier heerlijk weer. Goed dat je weer een mobiel hebt, maar nu heb je ckr niet meer hetzelfde nr? Heb je t voor de rest nog steeds naar je zin? Weer druk aan het werk zeker?

XXX Marlon

P.S. Nora ist ook een mogelijkheid dat ik geld naar u overmaak voor de verjaardag? Misschien kunnen we even mailen erover. Heeft u mijn mailadres?

• 06 Januari 2008 - 18:34

Anja:

Hoi elianne,
    wat een verhaal over de kapper, ik moest echt lachen alles steil en hetzelfde kapsel. Ik begrijp daar ook niets van. Ze mogen best trots zijn op hun krullen!
    Zijn de gekleurde strengetjes al doorgedrongen daar, rood, geel en blauw.
    Oud en nieuw,was bij ons heel rokerig door al het vuurwerk en de mist.Je zag niemand meer heel apart.
    Goed dat je weer een telefoon hebt gekocht , toch wel makkelijk. gaaf dat je zo bij de mensen thuis komt, ook al is het soms nog zo saai of eindeloos wachten op iets , het is ook heel bijzonder dat je dat meemaakt.
    Ik vergeet je helemaal een heel gelukkig nieuwjaar te wensen
    , dit jaar ga je nooit meer vergeten!!!!!
    Heel veel geluk liefs en gezondheid , groetjes aan je vrienden, anja.

• 07 Januari 2008 - 06:35

Rosa En Fam.:

Hoi Elianne, allereerst de beste wensen voor dit nieuwe avontuurlijke jaar....begrijp ik nu dat je nog langer wegblijft? Het fijne weet ik hier ook niet van. Het was vast een vreemde nieuwjaarswisseling voor je, dit zal je nog lang bliven heugen..Lekker dat je weer een mobiel hebt, nu de camera nog, nou meis sterkte daar en maak er maar weer wat van!!!!Lieve groetjes, Rosa en Fam.

• 17 Januari 2008 - 19:15

Mekongo:

Hoi Elianne,

Via het forum van buitenlandse partner heb ik jouw site gevonden. Leuk hoor en zo herkenbaar! Mijn man woont in kameroen en ik ben net zelf een paar dagen terug.
    Ik heb een tip voor je wat betreft geld opsturen. Als je het via het GWK doet is het een stuk goedkoper dan Western Union. Het gaat dan met Money gram. Die hebben ook heel erg veel kantoren in Kameroen, oa bij Amity bank, Afriland first bank, express union en express exchange. Het scheelt echt in bemiddelingskosten. Ik doe het zelf altijd hiermee zonder problemen.
    Geniet nog van je tijd en ik zal je verhaaltjes blijven volgen.

Groeten Mekongo