Verliefd op Kameroen!
Door: Elianne
Blijf op de hoogte en volg Elianne
10 Juni 2008 | Kameroen, Maroua
NEDERLAND-ITALIE
Ik dacht maandagavond ik moet toch ff naar de buren om gedag te zeggen. Het was inmiddels 19:30 uur en de vrouw van Mathieu had mij weer uitgenodigd om mee te eten. Maar ja daar had ik helemaal geen zin in want ze maakt elke dag hetzelfde klaar. Dus ik sneaky naar de buren. Eerst naar An en Ben uit Engeland. Daar werd ik hartelijk begroet met een kopje thee en super de luxe: bastonjekoeken! De kinderen lagen al in bed behalve de jongste: Estella die nu 6 maandjes oud is. Ze lag in zo'n wipstoeltje en dat kind kan zich nu al omdraaien op de buik. Ik schrok me dood. Ik dacht wat doet die nou? Daarna wou ik Marian gedag zeggen en ik kwam net op het goede moment want het was voetbal! Nederland-Italie! Wist ik veel. Dus ik naar het huis van de Zuid-Afrikanen waar ze dus voetbal aan het kijken waren. Nou toen was het 2-0 en wat denk je? Juist valt de stroom uit haha. Dus de kaarsjes kwamen tevoorschijn want de generator was stuk. Marian ging ondertussen naar het vliegveld Nederlandse mensen ophalen alleen die hadden 2 uur vertraging dus ze kwam weer terug met nog 2 mensen uit Denenmarken en 1 uit Tsjaad. Zaten we daar met ze alle voetbal te kijken. De stroom was inmiddels weer terug. Wat hebben wij gelachen om die Nederlandse supporters. Helemaal in het oranje met tierenlantijnen en al. Geweldig. En toen had NL lekker gewonnen met 3-0. Daarna ging ik weer naar huis. Lekker slapen.
HET VERTREK
Het vertrek. Nou ik wou dus de 2e bus vanuit Kousseri (Kameroen) nemen. Maar eerst moest ik nog naar de Western Union Bank om geld te halen. Ondertussen waren Lovely, Tatiana en Estelle naar school want die hadden vandaag examen. Mystere zou met mij mee gaan naar de bank maar er kwam weer geen water uit de kraan dus ze kon zich niet wassen. Inmiddels was het al 8:15 uur dus toen ging ik maar alleen. Ik was alleen bang dat ik de weg niet meer wist want de bank is op de markt. Dus ik heen met de taxi. En ik heel goed nadenken en toen kon ik het gewoon vinden want ik was er 1x eerder geweest met Tatiana. Alleen de bank ging pas om 08:45 uur open dus ik moest even wachten. Het duurde echt super lang met het geld maar hehe eindelijk ging ik lekker rijk weer naar huis.
Vlakbij huis kwam ik Taar tegen en zij had mijn broek opgehaald die iemand voor mij had gemaakt. Hij had mijn broek gemaakt waar Taar bij was want hij was natuurlijk nog steeds niet begonnen. Het zou vrijdag af zijn en zaterdag was het nog niet af en zondag was hij er niet. Nou die broek zit echt hoog. Boven me navel haha. Daarna heb ik het geld aan die vrouw gegeven waarvan het huis was afgebrand en ze was heeel erg blij dat snap je natuurlijk wel. Voor de kost verkoopt zij patat (grote stukken gebakken aardappel) en oliebolletjes. Dus zij wou patat geven voor mijn moeder (want die had het geld gedoneerd) haha maar dat gaat een beetje moeilijk haha. Dus toen gaf zij mij super veel patat een hele zak vol met oliebollen, stokbrood, citroentjes en van dat hete spul (dat wou Taar). Ik zou zo dat is echt veel! Zegt die vrouw: Nee dat geld is veel.
Daarna wou ik vertrekken maar het probleem was er was nergens een auto die me heen kon brengen. Pil kwam me helpen maar niemand nam de telefoon op of degene met auto was er niet. Dus ik begon half te huilen. Ik wou absoluut geen nacht langer blijven. Desnoods ga ik lopend naar de grens (maar ja dat is een beetje erg ver). Dus ik alles geprobeerd. Toen ging Pil een andere moter zoeken. Taxi's gaan namelijk niet naar de grens of je moet heeeeeel veel willen betalen. Dus even later kwam hij terug met een taxi die me naar een bus bracht die me naar Maroua zou brengen. Ik zat half huilend in de taxi want ik vond het toch wel erg Tsjaad te moeten verlaten al vind ik het nog steeds een verschrikkelijk land. Toen Pil weg ging was ik weer helemaal alleen. Nou ik kon niet in de bus naar de grens want dan zouden ze mij te veel storen aan de grens. Dus mijn koffer ging op het dak en mijn spullen in de bus en ik vertrok met een man op de scooter naar de grens wat nog een heel eind was. Toen ik die man zag dacht ik al nou die komt me bekend voor die heb ik gister op de ambassade van Kameroen gezien. Echt super toevallig he!
En dan denken jullie vast ja Elianne wie doet nou zijn koffer op het dak van een bus en spullen in de bus en dan rijdt de bus verder en dan moet je maar hopen dat je die weer bij de grens ziet. Nou als je daar geen vertrouwen in hebt dan heb je een probleem want je hebt gewoon geen andere keus. Maar mijn 6e zintuig zei me niet dat er gevaar was en het voelde goed dus ik vertrouw erg op mijn intuitie.
Dus wij bij de grens aangekomen. Toen moest ik daar een stempel hebben dat ik Tsjaad verlaat. Nou dat schiet ook niet op he. Moest ik weer een formuliertje invullen en snapte de helft er niet van. Dan vragen ze om het nummer van je visa. Welk visum? Ondertussen had ik er 3. 2 voor Tsjaad en 1 voor Kameroen haha. Nou het duurde echt eeuwen en de bus maar wachten op mij met mensen erin dus ik voelde me wel schuldig maar ja. Nou eindelijk die stempel en ik weer op de scooter want ik mocht de bus nog steeds niet in. Toen waren we dus aan het wachten voor de brug tot het de beurt aan Tsjaad was om de brug over te steken want dat is steeds om en om. Ik was echt helemaal blij toen ik aan de overkant van de rivier de vlag van Kameroen zag wapperen en het nog iets van 100 meter was in mijn lievelingsland. Ik was zo blij toen ik weer in Kameroen was. Toen moest ik daar ook weer een stempel hebben dat duurde ietsje pietsje minder lang en toen gingen verder rijden en de bus was ondertussen allang uit het zicht verdwenene maar ik was dolgelukkig weer in Kameroen te zijn. Ik was op slag weer vrolijk en kon de hele wereld aan. Zat echt lachend achterop de scooter. Nou dus ik de bus in. Normaal he zitten die bussen altijd vreselijk vol. Maar nu was het super de luxe. Zaten we met ze 5e! Ik had gewoon 1 bank voor me alleen en kon zitten of liggen ik had alle ruimte. Echt een super de luxe. Onderweg stapte er nog wel mensen in en uit maar niet veel. En onderweg hadden we nog een beetje pech. Er was iets met de band dus toen stopte we in een dorpje. Het is echt heerlijk rustig in zo'n dorpje. De band werd eraf gehaald en het duurde niet super lang (ja ik heb iets meer geduld gekregen of ik was gewoon zo blij dat ik weer in Kameroen was dat geen pech onderweg me meer kon schelen). Toen konden we weer verder gaan. Onderweg heb ik weer heel erg genoten van het landschap. Echt Kameroen met veel meer boompjes als in Tsjaad. En met van die traditionele huisjes en later ook weer bergen. Wow het is echt zo verschrikkelijk mooi in het extreme noorden. Het zit allemaal opgeslagen in mijn hoofd want ik heb lekker geen foto's gemaakt. Af en toe moesten we nog koeien, kipjes en geiten ontwijken haha.
We stopten ook af en toe en dan komen de kinderen gelijk met koek en drinken op je af en dat kwam goed uit want ik had trek dus ik had 3 koekjes voor 100 franc gekocht. Toen kwam er een ander jongetje met dezelfde koekjes en die bood 3 koekjes aan voor 300 franc haha bedrieger. Of toen ik water wou kopen dat zit in een zakje zei dat jochie 100 franc terwijl het 50 franc kost haha je kan mij niet meer neppen hoor hehe.
Het duurde wel lang in de bus maar het uitzicht maakte alles goed. Toen was ik eindelijk in Maroua en belde ik de pastor weer. Dezelfde als vorige keer. Ik heb een half uur gewacht en toen was hij er eindelijk. Hij bracht me weer naar de baptistenkerk. Alleen nu geen luxe kamer. Na ja wel met heel veel bedden. 2 stapelbedden en 2 1 persoonsbedden maar zonder badkamer. De douche is apart. Dan moet je dus naar buiten en 3 deuren verder zijn de douchjes en de toiletten zijn 4 deuren verder. Maar mij hoor je echt niet klagen hoor. Ik ben dolblij weer terug te zijn.
We gaan zo even wate eten maar de pastor wou eerst internetten nou ja dan wil ik ook een uurtje natuurlijk.
Morgenochtend vertrek ik met de bus naar Ngaoundere. Zit ik de hele dag in de bus hehe en dan waarschijnlijk wel opgepropt :(
Liefs Elianne
10 Juni 2008 - 19:42
Norbert:
Een gezegende reis wens ik je toe!
En mooi dat je weer verblijft (verbleef) bij de Baptisten. -
10 Juni 2008 - 19:50
Marlon:
Whoehoeee weer back in Kameroen!!!!!! Heel veel plezier!! Je hebt het allemaal weer goed geregeld, ben trots op je!
kuzz -
11 Juni 2008 - 05:16
Rosa En Fam.:
Heej Elianne,
Fijn dat je weer terug bent in Kameroen, wat een story...leuk om te lezen hoor. Lekker dat alles weer op z'n pootjes terecht is gekomen!!
Veel plezier weer daar!! -
11 Juni 2008 - 08:44
Zussie:
Heej Eel,
echt leuk dat je weer terug bent ja, wel jmmr dat je dan de meiden moet missen. Ze zullen op de universiteit wel weer heel blij met je zijn. Ben benieuwd of het nog redelijk op orde is sinds je weg bent ;)
Nederland KAMPIOENEN!!! Ik was naar de stad met leonie en marielle, uiteraard helemaal in het ORANJE, zie maar de achtergrond van me hyves!!!
Vrijdag om 20:45 tegen FRANKRIJK!!!!! Hoop dat wij weer winnen. En zondag Julianapop, moet jij missen, maar je verblijf in Kameroen zal dat wel goed maken ;)
xxx
Wennepen. -
11 Juni 2008 - 08:58
Amber:
Hi Eel,
Ben blij dat je weer gelukkig bent in Kameroen. Ik zit sinds gister in het gips, enkel gebroken tijdens voetbal.... baal als een stekker. Mag de hele week mijn bed niet uit. Met geluk krijg ik daarna mijn loopgips en heb ik weer ietsje meer vrijheid, maar de meer het rust de sneller het gips eraf kan zijn. wordt dus deze vakantie WEINIG extra verdienen! Deze week ben i knamelijk al klaar met school en zou met ingang van maandag zon 40 uur per week gaan werken. Ergste van alles is nog dat het nu week 24 is en moet minimaal 6 weken gips hebben en had juist mijn vakantie weken gekozen in week 29,30 en 31. Geloof dat ik weinig van de vrije dagen gebruik kan maken! Baal als een stekker... Nou jij vveel plezier. Geniet van je dagen!!!
gr
Amber -
11 Juni 2008 - 17:56
Carlijn:
ben je alweer drie maanden in tsjaad geweest. wat gaat de tijd toch snel zou ik willen zeggen. maar wat mij betreft mag het allemaal nog wat sneller. ben je in september nog in kameroen??? ik vlieg de 7e weer richting me lieverd.
groetjes carlijn -
11 Juni 2008 - 20:45
MIRNAAAAAAAAA:
Leuk om weer iets van je te horen Eli. Wat ben jij blij dat je weer terug bent zeg. lekker voor je. Ik hoop dat het verblijf nu net zo bevalt als dat je in gedachten had. Ben benieuwd. Ja, het is hier echt een oranje gekte, vraag me af of het nederlandse elf tal dit succes vol houdt. Het zou een teleurstelling zijn voor heeeel veel mensen. Je hebt zeker wel gehoord dat we hier regelmatig afrikaanse temperaturen hebben. Heerlijk hoor. Hier in Schagen gaat alles zijn gangetje de verbouwing bij ons schiet aardig op, Ruud is het laminaat aan het leggen. Ik wordt wel al een beetje ziek van de rommel die dit alles geeft. Eli, ik zie uit naar je volgende bericht. Veel plezier. Groetjes MIRNAAAAAAA -
14 Juni 2008 - 16:19
Agbor: